Sporzadzenie planu podzialu od komornika

• Autor wątku Autor wątku Petra K.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Petra K.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzien dobry, ja mam pytanie które dotyczy zawiadomienia o sporządzeniu planu podzialu. Dostalam takie zawiadomienie i nie bardzo tego rozumiem. Dzieci powinny dostawac 900zlotych alimentów...niestety nie dostają tyle. Ostatnio przyszlo kolo 300zlotych i to zawiadomienie. Podobno ma jeszcze 3 wierzycieli, i suma uzyskana w ekzekucji nie wystarcza na zaspokojenie wszystkich. Dlatego jest sporządzenie. Czy to oznacza,ze będę dostawac 300 złotych lub mniej? Zdarza się ze dostałam 18 złotych. Wynajmuje mieszkanie, nie mam tu rodzinny i sama nie daje rady utrzymać dwoje dzieci z mojej wyplaty.Co mogę zrobić by dostawac alimenty takie jakie się naleza? Bardzo proszę o pomoc.

Alimenty należą do kategorii 2 w kolejności zaspakajania. Wysoko ale nie najwyżej. Najwyżej bo w kategorii 1 są koszty egzekucyjne. Jeśli komornik egzekwuje koszty egzekucyjne na swoją rzecz lub poniesione przez innego wierzyciela to wierzyciel z kategorii 2 czyli wierzyciel alimentacyjny może nie dostać nawet nic. Wszystko do czasu pokrycia kosztów egzekucyjnych. Egzekucje stają się skuteczne z punktu widzenia wierzycieli jeśli wszyscy odzyskają poniesione w toku spraw koszty.

Powrót