Sposób rozliczania serwisu internetowego typu Fiverr

• Autor wątku Autor wątku InternetStory
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

InternetStory

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie wszystkich po raz pierwszy na tym forum!

Mam zamiar założyć serwis podobny do fiverr , łączący udzielającego swojej wiedzy z użytkownikiem. W dużej mierze użytkownikami będą niepełnoletni.
Udzielający wiedzy posiadać będzie profil na stronie, a chcący z niej skorzystać wykupował będzie odpowiedni pakiet czasu, ja pobiorę prowizję od tej transakcji, bazować będę również na reklamach na stronie i sprzedaży gadżetów.

Pytania moje są takie, jak wygląda to na prawdę a jak prawnie,

- Jaką formę opodatkowania wybrać dla siebie?

- Jak powinno wyglądać rozliczenie między użyczającym wiedzy a płacącym za to ?

InternetStory napisał:
Witam serdecznie wszystkich po raz pierwszy na tym forum!

Mam zamiar założyć serwis podobny do fiverr , łączący udzielającego swojej wiedzy z użytkownikiem. W dużej mierze użytkownikami będą niepełnoletni.
Udzielający wiedzy posiadać będzie profil na stronie, a chcący z niej skorzystać wykupował będzie odpowiedni pakiet czasu, ja pobiorę prowizję od tej transakcji, bazować będę również na reklamach na stronie i sprzedaży gadżetów.

Pytania moje są takie, jak wygląda to na prawdę a jak prawnie,

- Jaką formę opodatkowania wybrać dla siebie?

- Jak powinno wyglądać rozliczenie między użyczającym wiedzy a płacącym za to ?

Witam!
Opodatkowanie:
Wśród możliwych opcji mogą być np. działalność gospodarcza, spółka cywilna, spółka z ograniczoną odpowiedzialnością (jeśli działasz w zespole)

Rozliczenia między udzielającym wiedzy a użytkownikiem:
Ważne jest, aby ustalić jasne warunki współpracy między udzielającym wiedzy a użytkownikiem i uwzględnić je w umowach. Warunki takie mogą obejmować:

• Określenie opłat za korzystanie z wiedzy
  • Określenie czasu trwania i zakresu dostępnej wiedzy
  • Prawa własności intelektualnej i licencje (jeśli dotyczy)
  • Polityka zwrotów i reklamacji

Powodzenia!

Z opodatkowaniem siebie to powiedzmy że dam sobie radę, dziękuję.
Zastanawiam się jednak czy ja jako świadczący usługę połączenia dwóch użytkowników jestem jakoś zobowiązany żeby ten który uzyska dochód rozliczał się z niego ? Chce pobierać prowizję za taką usługę więc jest to dla mnie istotne żeby prawnie było to legalne i nie odbiło się na mnie. Pieniądze mają trafiać od kupującego przeze mnie jako "gwaranta" transakcji do sprzedającego swoją wiedzę.

Ostatnia edycja:
Powrót