spowodowanie wypadku w stanie nietrzezwosci

• Autor wątku Autor wątku GGGG29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GGGG29

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.Spowodowalam kolizje w stanie nietrzezwosci. badanie krwi wykazalo 2 promile alkoholu. nigdy nie bylam wczesniej karana. nawet mi przez glowe nie przeszlo prowadzenie pod wplywem alkoholu az do tego wieczoru. zupelnie stracilam glowe. spowodowalam kolizje. policja powiedziala ze bede miala sprawe w prokuraturze. wiem zeto moja wina i poniose wszelkie konsewencje. chcialam sie dowiedziec co mi grozi.mam dobra prace wiec nie chcialabym zeby sie dowiedzieli o moim postepie. czy w tym wypadku cos jest wysylane do pracy? co mi grozi podczas przesluchania w prokuraturze.dziekuje bardzo za wszelkie informacje.

Podczas przesluchania nic pani nie grozi.A odnosnie calej sytuacji to bedzie sprawa karna.A co to byla za kolizja?A co do pracy to nie nie wiadomo jaka ma pani ta prace, ale wiadmo ze bedzie miala pani na koncie wyrok karny i przez jakis czas bedzie pani osoba karana.

Jechalam drugim pasem i jak zmienialam pas to niezauwazylam auta -taxi stojacego na pasie prawym i spwodowalam kolizje. zostalam zabrana na badanie krwi itd. policja sie ze mna skontaktowala i mialam spotkanie.widzialam swoje akta.teraz czekam na wiadomosc z prokuratury.na jak dlugo moga byc mi odebrane prawo jazdy, czy grozi mi rowniez pozbawienie wolnosci? jestem troche spanikowana ta cala sprawa-zreszta z wlasnej glupoty.w pracy dawalam na pocz. zaswiadczenie o niekralnosci ale nie wie czy jest cos do pracy wysylane jeszcze? jestem ksiegowa.wiem rowniez ze ubezpieczalnia bedzie chciala zwrotu pieniedzy za naprawe auta poszkodowanego. on rowniez wniosl o dszkodowanie z mojego OC za uszczerbek na zdrowiu-a z policyjnych akt wynika ze nic mu sie nie stalo.nie wiem co robic.

treść art. 178a &1 KK znajdzie pani w internecie i na tutejszym Forum...

zakaz prowadzenia pojazdów jest obligatoryjny i wynosi -1-10 lat ....- w przypadku 2 promili stawialbym na minimum 3 lata zakazu...

ps.a co robić...- czekać na sprawę i modlić się o łagodny wyrok ...

kierowca taxowki wniosl sprawe o spwodowanie uszczerbku na zdrowiu. policja mi powiedziala ze w aktach m ponizej 7 dni i nic sie na prawde nie stalo. co powinnam zrobic w tym przypadku. musze wyslac sprawozdanie do ubezpieczalni.

GGGG29 napisał:
kierowca taxowki wniosl sprawe o spwodowanie uszczerbku na zdrowiu. policja mi powiedziala ze w aktach m ponizej 7 dni i nic sie na prawde nie stalo. co powinnam zrobic w tym przypadku. musze wyslac sprawozdanie do ubezpieczalni.

Obawiam się, że ubezpieczyciel ściągnie od Ciebie odszkodowanie regresem... Więc oprócz sprawy karnej, należy się spodziewać konsekwencji finansowych.

Tak,ubezpieczyciej sciagnie ode mnie wszelkie koszty.poszlam na calej lini. jestem zlamana. wiem ze to moja wina:(chcialabym sie dowiedziec wszystkiego co mi grozi i co najlepiej zrobic w tej sprawie. nie znam sie na tym.nigdy nie mialam takiego przypadku ani nikt z moich znajomych by pomoc rada.

GGGG29 napisał:
Tak,ubezpieczyciej sciagnie ode mnie wszelkie koszty.poszlam na calej lini. jestem zlamana. wiem ze to moja wina:(chcialabym sie dowiedziec wszystkiego co mi grozi i co najlepiej zrobic w tej sprawie. nie znam sie na tym.nigdy nie mialam takiego przypadku ani nikt z moich znajomych by pomoc rada.

Przeczytaj art. 178a kk.

Jeśli chodzi o praktykę, to zerknij na wyroki opublikowane na stronie KSP: Komenda Stołeczna Policji

Zdecydowana większość jest właśnie za jazdę po pijanemu. Spodziewaj się więc zbliżonej kary, o ile faktycznie poszkodowany nie odniósł obrażeń wymagających leczenia > 7 dni. Czyli kara pozbawienia wolności w zawieszeniu + zakaz prowadzenia pojazdów + grzywna lub świadczenie na rzecz stowarzyszenia/fundacji + ew. publikacja wyroku na stronie.

Ostatnia edycja:
jak dlugo bede figurowala w krajowym rejestrze sadowym jako karana?

GGGG29 napisał:
jak dlugo bede figurowala w krajowym rejestrze sadowym jako karana?

To będzie można oceniać jak zapadnie wyrok. Bez znajomości rozstrzygnięcia jakie zapadnie nie można tego ustalić.

Co wplywa na decyzje sadu. jestem zalamana.moj tata choruje i ja zawsze go zawozilam do szpitala.jestem jedyna ktora prowadzi auto po tacie.czy jest mozliwosc na zlagodzenie wyroku jesli chodzi o ilosc lat zatrzymania prawo jazdy?czy po uplywie tego terminu musze na nowo zdawac na prawo jazdy i chodzic na kurs?czy wystarczy zapisac sie na egzamin.

bylam w prokuraturze. dostalam do zaplaty 150 stawek po 20 zlotych,800 zl. na inne cele oraz zakaz prowadzenia pojazdow na dwa lata. czy wiecie moze jak dlugo bede figurowala w KRS jako karana?

Co do zasady 5 lat od daty zapłaty grzywny w całości o ile do tego czasu wykonasz środki karne (owe 800 zł i zakaz).

Po trzech latach będziesz mogła wnioskować do Sądu o wcześniejsze zatarcie tego skazania (środki karne oczywiście też będą musiały być wykonane). Wcześniejsze zatarcie nie jest jednak obligatoryjne.

dzisiaj otrzymalam list w ktorym jest napisane ze zatrzymano mnie prowadzaca pod wplywem alkoholu 19 lutego.data sie nie zgadza,bo bylo to 28 marca.u prokuratora juz bylam zanim list otrzymalam. czy mogla zaistniec jakas pomylka? co powinnam zrobic w tej sprawie. Mam tez pytanie czy do miejsca pracy jest cos wysylane?

Pomyłki to rzecz ludzka i się zgadzają. Proponuję zadzwonić albo przejść się do autora pisma i to skonsultować.

czy moglby mi jeszcze ktos pomoc i powiedziec czy cokolwiek jest wysylane do miejsca pracy?jestem ksiegowa. nie che z tego powodu stracic pracy:(prokurator kontaktowal sie ze mna i listy sa przesylane do mnie. ale czy po uprawomocnieniu wyroku sad przesyla jeszcze cos do miejsca pracy?

GGGG29 napisał:
czy po uprawomocnieniu wyroku sad przesyla jeszcze cos do miejsca pracy?

To zależy w jakiego rodzaju firmie pracujesz i jaki dokładnie będzie wyrok.
Zobacz art. 21 k.p.k. i np. art. 180, 181 i 182 k.k.w.

kadi napisał:
Pomyłki to rzecz ludzka i się zgadzają.

Oczywiście miało być "zdarzają" :)

czy wyrok jest zazwyczaj taki o jaki wniosl prokurator czy moze sie zmienic? prokurator wniosl o 2 lata zatrzymania prawo jazdy i grzywne jak i swiadczenie pieniezne.Mam tez drugie pytanie. dostalam list z polici ze w zwiazku z zatrzymaniem prawo jazdy za jazde pod wplywem alkoholu(pomylili sie bo napisali na rowerze)mam sie zglosic na badania i do psyhologa. czy to jest normalna procedura?zawsze tak sie postepuje?

Powinnaś za to siedzieć moim zdaniem, zero tolerancji dla pijanych kierowców. Mam nadzieję że dostaniesz jak największy wyrok, zapłacisz dużo pieniędzy, z pracy cię zwolnią i żebyś była przykładem dla innych pijanych kryminalistów którzy za nic mają prawo i wsiadają po pijanemu za kierownicę. Niewinne dzieci ginął przez właśnie takich jak ty. Więcej pij jeszcze, powinnaś sie leczyć, psychiatrycznie i od alkohlizmu. Takich jak ty powinni zlinczować odrazu na miejscu wypadku, i teraz nie udawaj że żałujesz bo tacy właśnie jak ty to sa najgorsi, jeszcze przychodzisz tu żeby uzyskać porady. Módl się tylko tyle ci moge poradzić, no i czekaj na wyrok pokornie. Mam nadzieję że ci w pięty zajdzie. Kompletna ignorantka z 2 promilami za kierownicą, chciałbym tylko wiedzieć wogóle gdzie ty pracujesz ? W pracy też taką pijaną cię tolerują, patologia totalna. Na miejscu tego taksówkarza bym ci przyłożył odrazu lewarkiem w ten pusty łeb. Niech cię piekło pochłonie.

Ostatnia edycja:
Powrót