Spóźniona apelacja

• Autor wątku Autor wątku Robert202292
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Robert202292

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
1 marca dostałem wyrok 6 miesięcy pozbawienia wolności.
Dowiedziałem się że mam wyrok wczoraj w sekretariacie
8 kwietnia.
Kiedy i czy mogę wnieść apelację? Czy mogę to zrobić po przyjściu listy do domu czy ona przepadła

Czas na złożenie wniosku o sporządzenie i doręczenie wyroku wraz z uzasadnieniem to 7 dni od ogłoszenia wyroku a to jest wymóg aby złożyć apelacje więc czas minął

Czy mogę to zrobić po przyjściu listy do domu

Art. 35 § 1. Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia stanowi: "Wyrok sądu pierwszej instancji uzasadnia się i doręcza stronie wraz z uzasadnieniem jedynie na jej żądanie zgłoszone w zawitym terminie 7 dni od daty jego ogłoszenia, chyba że ustawa stanowi inaczej".

.....................................
Nie jestem prawnikiem

Wanda67 napisał:
Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia
Co ma kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia do przestępstwa? Jego dotyczy kodeks postępowania karnego i artykuł 422 tegoż artykułu

Wprowadziłam w błąd. Przepraszam.

Jego dotyczy kodeks postępowania karnego i artykuł 422 tegoż artykułu

Art. 422 § 1 Kodeksu postępowania karnego: W terminie zawitym 7 dni od daty ogłoszenia wyroku, strona, a w wypadku wyroku warunkowo umarzającego postępowanie, wydanego na posiedzeniu, także pokrzywdzony, mogą złożyć wniosek o sporządzenie na piśmie i doręczenie uzasadnienia wyroku. Sporządzenie uzasadnienia z urzędu nie zwalnia strony oraz pokrzywdzonego od złożenia wniosku o doręczenie uzasadnienia. Wniosek składa się na piśmie.

...............................
Nie jestem prawnikiem

Powrót