Spóźniona ocena niedostateczna

• Autor wątku Autor wątku kedzior116
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kedzior116

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Chciałbym spytać czy jest prawnie uregulowane do jakiego momentu nauczyciel może wystawić ocenę nidostateczną. W statucie i WSO nie ma wzmianki o konsekwencji dla nauczyciela za nie wystawienie ocen na czas. Sytuacja jest taka że zostałem w klasie maturalnej zagrożony z przedmiotu a rada pedagogiczna( klasyfikacja) zbiera się 11 kwietnia( piatek). Słyszałem od nauczyciela z innej szkoły, że jeżeli ocena niedostateczna nie będzie wystawiona co najmniej tydzień przed zebraniem rady to nauczyciel nie może już jej postawić. Powiedziano mi też, że jeśli przykladowo ocena niedostateczna zostanie wystawiona 2 dni przed radą mogę napisac do kuratorium i moge byc pewny że oni to załatwią. Od dzisiaj jest tydzień do rady a my co najmniej do wtorku nie będziemy ocenieni. Czy są jakoś prawnie uregulowane terminy czy to zależy od szkoły? Według tamtego nauczyciela moge już być pewien że zdałem.

Przed rocznym (semestralnym) klasyfikacyjnym zebraniem plenarnym rady pedagogicznej nauczyciele prowadzący poszczególne zajęcia edukacyjne oraz
wychowawca klasy są obowiązani poinformować ucznia i jego rodziców (prawnych opiekunów) o przewidywanych dla niego rocznych (semestralnych) ocenach klasyfikacyjnych z zajęć edukacyjnych i przewidywanej rocznej ocenie klasyfikacyjnej zachowania, w terminie i formie określonych w statucie szkoły.
Par.11.9 rozporządzenie MEN w sprawie warunków oceniania (..._

Ostatnia edycja:
Rozumiem. Ale ja nie pytam o przewidywaną ocene roczną tylko o termin wystawienia oceny ostatecznej( tzn. ze jak w statucie nie ma o tym wzmianki to nauczyciel moze wystawic jedynke dzien przed radą?). Tak jak mówiłem z tego co mi powiedział nauczyciel z innej szkoły jest narzucony termin przez kuratorium. Chcialbym spytac czy to na pewno prawda.

kedzior116 napisał:
Rozumiem. Ale ja nie pytam o przewidywaną ocene roczną tylko o termin wystawienia oceny ostatecznej( tzn. ze jak w statucie nie ma o tym wzmianki to (...).
raczej nie możliwe. Jezel jednak możliwe to statut jest źle napisany.

kedzior116 napisał:
Rozumiem. Ale ja nie pytam o przewidywaną ocene roczną tylko o termin wystawienia oceny ostatecznej( tzn. ze jak w statucie nie ma o tym wzmianki to nauczyciel moze wystawic jedynke dzien przed radą?). .
Tak może.

kedzior116 napisał:
Tak jak mówiłem z tego co mi powiedział nauczyciel z innej szkoły jest narzucony termin przez kuratorium. Chcialbym spytac czy to na pewno prawda.

To też nie możliwe. Kuratorium nie ma takiego prawa.

Na stronie MEN i Kuratorium są wszystkie akty prawne. Jeżeli nauczyciel nie poinformował wcześniej, że uczniowi grozi jedynka, nie może jej wystawić. Termin został wyznaczony po to, aby uczeń miał szanse poprawić tą ocenę przed klasyfikacją. Dlatego statut szkoły musi być zgodny z prawem. W szkołach różnie to bywa, dlatego akty prawne znajdź sobie na stronach ministerstwa. Ja jestem pewna, że o grożącej ocenie niedostatecznej, należy poinformować opiekunów prawnych. Informacja ta musi być potwierdzona podpisem, opiekunów prawnych, lub pełnoletniego ucznia na miesiąc przed radą klasyfikacyjną. W ostateczności szkoły, wysyłają taką informację listem poleconym.

Powrót