Spóźnione alimenty przez komornika

• Autor wątku Autor wątku Shelly2452
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Shelly2452

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Mam zasądzone alimenty do 10 dnia miesiąca. Od lat są przyznawane przez komornika, jednak od kilku miesięcy nie są punktualnie... a to 2 dni spóźnienia, a to zdarzyło się nawet 6 :rolleyes: . Moja mama ostatnio przy okazji przechodząc obok kancelarii zapytała się kobiety, która tam pracuje dlaczego są tak późno, ale babeczka ją tylko zbyła tekstami "A wie pani, bo czasami to..." rozumiem raz czy dwa spóźnić się dzień-dwa, ale od września są spóźnione za każdym razem. Mogę się jeszcze gdzieś upomnieć, żeby były do tego 10? I czy należą sie za to jakieś odsetki?

odsetki się nie należą. komornik pewnie wysyła do 10go, ale że przychodzi później to pewnie kwestia zaksięgowania w banku

No to wtedy zrozumiałe jest opóźnienie 1-2 dniowe, ale że aż 6??

To z jakim terminem są zasądzone, obowiązuje dłużnika.
Nie komornika, nie zakład pracy w przypadku wszczętej egzekucji.
Komornik może nawet po 14 dniach przekazać - co za różnica, ma 4 dni na zaksięgowanie - jak nie ma pieniędzy na swoim rachunku od pracodawcy to skąd ma je wyczarować ? Przekazuje w terminie ustawowym - czyli 4 dni, jeśli ma je na rachunku.

Tyle.
Zdajcie sobie z tego sprawę.

Sugeruję umorzyć egzekucję u komornika i wiercić dziurę ojcu dziecka o terminowość - on rzeczywiście jest związany terminem.

Ostatnia edycja:
Powrót