sprawa a koszty poniesione na adwokata

• Autor wątku Autor wątku pinky2007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pinky2007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
dobry wieczór.
Jeśli nie trafiłem z postem pod odpowiednią katygoię proszę o przeniesienie i z góry przepraszam
Chcę założyć sprawę o błąd w sztuce medycznej, chce również wynająć adwokata żeby mnie reprezentował. W związku z tym mam do Państwa pytanie. Czy jeśli wygram sprawe sąd przyzna mi wszystkie koszty + zwrot kosztów poniesionych na adwokata/radce prawnego? Jak to wygląda w naszych sądach??
Pozdrawiam

Sąd na wniosek strony może dodatkowo orzec zwrot koszów poniesionych w związku ze sprawą. W szczególności są to: koszty stawiennictwa, a więc dojazd, ew. nocleg, utracone korzyści np. brak wynagrodzenia za urlop bezpłatny, zastępstwo procesowe czyli wynagrodzenie adwokata i poniesione przez niego koszty stawiennictwa.
Ale wszystko to trzeba wykazac i uzasadnic, a zasądzony zwrot kosztów zastępstwa może nie pokryc realnych wydatków poniesionych na ten cel, ponieważ ustalany jest wg odpowiedniej tabeli w odniesieniu do kwoty roszczenia, a nie na podstawie wystawionych przez adwokata rachunków.

[cytat="Kaziutek"]
Ale wszystko to trzeba wykazac i uzasadnic, a zasądzony zwrot kosztów zastępstwa może nie pokryc realnych wydatków poniesionych na ten cel, ponieważ ustalany jest wg odpowiedniej tabeli w odniesieniu do kwoty roszczenia, a nie na podstawie wystawionych przez adwokata rachunków.[/cytat]
Dziękuję bardzo za odpowiedz.
Co do tej tabelki, Ma Pan może gdzies taką tabelkę? Bardzo mi na tym zależy z góry dziękuję

Oto "tabela", a raczej przepis z rozporządzenia w sprawie opłat za czynności radców prawnych
§ 6. Stawki minimalne wynoszą przy wartości przedmiotu sprawy:
1) do 500 zł - 60 zł;
2) powyżej 500 zł do 1 500 zł - 180 zł;
3) powyżej 1 500 zł do 5 000 zł - 600 zł;
4) powyżej 5 000 zł do 10 000 zł - 1 200 zł;
5) powyżej 10 000 zł do 50 000 zł - 2 400 zł;
6) powyżej 50 000 zł do 200 000 zł - 3 600 zł;
7) powyżej 200 000 zł - 7 200 zł.
Są to jak napisano stawki minimalne, umowa z pełnomocnikiem może opiewać na inną kwotę;

1) czyli załóżmy że sprawa wygląda następująco, wartość wynosi 8000 zł czyli przedział
cytuje:
"4) powyżej 5 000 zł do 10 000 zł - 1 200 zł; "

To można się zwrócić za pośrednictwem adwokata do sądu o zwrot minimum 1200zł (za wynajęcie adwokata)? Jak to wygląda w praktyce? Czy np jeśli będzie podpisana umowa/pełnomocnictwo i wysokość kwoty za udział w sprawie to przedstawić sądowi taki dokument?
Często sądy przyznają zwrot kosztów poniesionych na radce prawnego/adwokata??

2) Czy zależy to od sytuacji materialnej rodziny itp, czy sąd przyzna zwrot kosztów poniesionych na adwokata czy na podtsawie jakiś innych informacji jest taka decyzja podejmowana?

Z góry dziękuję za opinie

Zwrot kosztów zależy od wyniku sprawy. Jeśli sąd uzna Pana powództwo, bez problemów zasądzi też koszty, jeśli uzna je tylko częściowo może przyznać również i koszty w części. Czasem ze względu na sytuację osoby przegrywającej sprawę sąd odstępuje od obciążanie jej kosztami.
Stosuje się stawki określone w rozporządzeniu, czasem jedynie podwyższając je ze względu na skomplikowany charakter i sprawy lub jeśli pełnomocnik musiał poświęcić sprawie szczególnie dużo czasu/wysiłku (liczne rozprawy, wiele pism procesowych). Dzieje się to jednak rzadko.

Decyduje rozporządzenie, umowa z pełnomocnikiem nie wpływa na wysokość zasądzonych kosztów.

W praktyce pełnomocnicy składają spisy kosztów, wnosząc o zasądzenie nie tylko kosztów zastępstwa procesowego, ale również innych wydatków. Z uwzględnieniem wszystkich bywa różnie, jednak same zastępstwo procesowe i wniesione wpisy zasądzane są bez oporów.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedz. Rozumiem że adwokat będzie się w tym orientował to już On się wszystkim zajmnie.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję!!!

Powrót