Sprawa bez orzekania o winie

• Autor wątku Autor wątku patrycja0313
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patrycja0313

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
moja mama z ojczymem się rozwodzą. Mimo, że ten wyrządził nam dużo krzywdy psychicznej, okradał moją mamę, szantażował nas, miał problemy z agresją i ukrywał przed mamą wiele rzeczy (np długi) mama zdecydowała się na złożenie wniosku o rozwód bez orzekania o winie (bała się, że rozwód będzie ciągnął się latami, że ojczym np weźmie lewych świadków(jest do tego zdolny)). Z nim nie mamy kontaktu jakoś od sierpnia, wyprowadził się i nie odzywał się do nas ani my do niego (z wyjątkiem gdy mama chciała się dogadać np co do długów na co nie odpowiadał). Mimo że pozew o rozwód był bez orzekania o winie mama w pozwie napisała prośbę, żebym ja mogła być świadkiem i mogła zeznawać. Dzisiaj dostałyśmy wezwanie na rozprawę sądową w grudniu, ja też zostałam wezwana jako świadek. Dodatkowo przyszła kartka z pouczeniem z art. 210, kpc. Czy to oznacza, że ojczym zgadza się czy nie na rozwód bez orzekania o winie? Czy gdyby się nie zgadzał to dostałybyśmy z mamą jakieś pismo, że on chce np z orzekaniem o winie czy takie coś? Słyszałam z mamą, że świadkowie są wzywani tylko na sprawy z orzekaniem o winie a tutaj mama składała wniosek o rozwód bez takiego orzekania a mimo to ja jestem wzywana jako świadek.

A dzieci w tym małżeństwie były? Być może sąd chce przesłuchać świadka na tę okoliczność w stosunku do dzieci z tego związku.

Powrót