Sprawa cywilna o odszkodowanie za kolizję

• Autor wątku Autor wątku martin352
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martin352

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam muszę założyć sprawę w sądzie o postępowanie cywilne w sprawie kolizji z sprawcą na hulajnodze,rachunki za naprawę auta mam,jego dane też, i tu pytajak to wygląda z praktycznej strony,proszę o poradę
Pozdrawiam

Próbowałeś wezwać listownie do zapłaty odszkodowania sprawcę? Może ma OC w życiu prywatnym. Sady nie lubią jak się od razu składa pozew bez prób polubownego rozwiązania tematu. Jeżeli sprawca odmówił, bądź nie ustosunkował się do twoich roszczeń to składasz pozew cywilny o zapłatę. Jako dowody dołączasz kosztorys, przydałoby się jakieś pismo, ze policja uznaje go za winnego kolizji, oraz dowód ze próbowałeś rozwiązać problem polubownie.

Tak wezwanie przedsadowne wyślę, policja była wezwana i mam notatkę z zdarzenia od policji, wątpię aby gość zapłacił polubownie bo już przy policji krzyczał że rozstrzygnięcie tylko przez sąd i koniec,
Kwota którą by on musiał zapłacić za szkodę jest mała dlatego go nie rozumiem,byłem już u niego aby to załatwić polubownie ale uparł się jak osioł, dodam że on dostał mandat który przyjął bez oporów, mam tylko rachunki za część,montaż i za paliwo bo też musiałem auto zawieźć aby naprawili, więc jeśli dobrze rozumiem wszystko podliczyć i wpisać w tym wezwaniu,jeśli nie zapłaci wtedy iść do sądu z wszystkim i wypisać wniosek?

Powrót