Sprawa gwarancji

• Autor wątku Autor wątku rds
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rds

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
Prosze o pomoc w bardzo waznej sprawie jak dla mnie.
W roku 2004.08.05 zakupilem komplet wypoczynkowy kanapa + 2 fotele objety 2 letnia gwarancja dokument zakupu paragon , bez zadnej karty gwarancyjnej, Material to eco skora. niestety , material na kanapie zniszczyl sie po kilku miesiacach, po roku zawiozlem kanape do naprawy i wymieniono mi na nowa przy czym czekalem ponad 3 tygodnie na kanape z salonu. Wymieniono mi ja 11.06.2005r ...... Kolejna taka wymiana kanapy miala miejsce 16.06.2006r , otrzymalem nowa kanape. i znowu czekalem ok 3 tyg na kanape,
I teraz mam kolejny problem, dzisiaj bylem ponownie z kanapa i odmowiono mi przyjecia jej z dlatego ze juz po gwarancji. Wczesniej mowiono ze mam 2 lata gwarancji od wymiany jak dostalem nowa, teraz podobno gwarancja miala byc rok, a nikt tego nie mowil,
Mam wszystkie dokumenty z wymian itp.
Prosze o pomoc , czy cos moge zdzialac , starac sie o wymiane albo zwrot pieniedzy ?
Jak mozna to prosze o jakies wskazowki, czy mozna cos z tym zrobic,
Pozdrawiam
paweł

Spróbuj zareklamować z ustawy, powołując się na przepis stanowiący że po wymianie towaru na nowy dwuletni okres odpowiedzialności sprzedawcy za niezgodność towaru z umową biegnie na nowo.

[cytat="stichus13"]po wymianie towaru na nowy dwuletni okres odpowiedzialności sprzedawcy za niezgodność towaru z umową biegnie na nowo.[/cytat]tu nie jestem do końca pewny, ale jeśli nastąpiła wymiana produktu z tytułu niezgodności towaru z umową bądź rękojmi w przypadku firmy, to już kupującemu nie przysługuje chyba ponownie te uprawnienie.

Jeżeli nie otrzymałeś karty gwarancyjnej określającej m.in. obowiązki gwaranta, uprawnienia kupującego i przede wszystkim terminu trwania gwarancji to nie mogłeś reklamować produktu z tytułu gwaracji.

Przysługiwało Ci jedynie roszczenie do sprzedawcy o niezgodność towaru z umową i chyba w tym zakresie reklamowałeś kanapę.

Jeżeli chodzi o terminy reklamacji to masz 2 lata na niezgodność towaru z umową , w tym:

Art. 10.

1. Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu; termin ten biegnie na nowo w razie wymiany towaru. Jeżeli przedmiotem sprzedaży jest rzecz używana, strony mogą ten termin skrócić, jednakże nie poniżej jednego roku.

Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 r. (Dz. U. 141 poz. 1176 ze zm.)

Jeżeli szukasz pomocy to zwróć się do Rzecznika Praw Konsumenta

Witam
Bardzo dziekuje za pomoc, podobna informacje uzyskalem w inspekcji handlowej, Jezeli jest to zakup na paragon bez karty gwarancyjnej to wtedy jest gwarancja 2 lata od daty wymiany na nowy towar.
I tu mam problem bo sprzedawca ma to gdzies i nie przyjmuje mi tej kanapy do reklamacji. i nie wiem gdzie sie z tym zglosic, jak im zawiozlem kanape to mi powoiedzieli ze juz po gwarancji ... dowidzenia ....
Prosze o podpowiedz co z tym zrobic, mam jeszcze zgodnie z gwarancja ok 10 mc.
Pozdrawiam

[cytat="rds"]Jezeli jest to zakup na paragon bez karty gwarancyjnej to wtedy jest gwarancja 2 lata od daty wymiany na nowy towar.[/cytat]
Nie gwarancja, tylko ochrona ustawowa - to nie to samo.
Nie musi jej przyjmować. Masz teraz prawo odstąpić od umowy. Więc jak chcesz, to korzystaj.
Wyślij poleconym stosowne wezwanie i spokojnie czekaj.

Mam wyslac pismo z prosba o wymiane kanapy czy tez naprawy czy o odstapienie od umowy czyli zwrot pieniedzy, tego nie wiem.
i jak wysle poleconym a oni beda mnie dalej mieli w nosie to co zrobic.
Sorry ze tak pytam ale nie wiem co robic w takiej sytuacji a firma ewidentnie robi mnie w "balona"
Dziekuje i pozdrawiam

[cytat="rds"]Mam wyslac pismo z prosba o wymiane kanapy czy tez naprawy czy o odstapienie od umowy czyli zwrot pieniedzy, tego nie wiem.[/cytat]
Wedle życzenia.
[cytat="rds"]i jak wysle poleconym a oni beda mnie dalej mieli w nosie to co zrobic.[/cytat]
To trzeba będzie poprosić sąd o rozstrzygnięcie.

Czyli moge spokojnie wyslac pismo ze chce zwrot pieniedzy za towar ktory byl juz wymieniony 2 razy ?
bo tak napisalem wczesniej i im przedstawilem to pismo ( nie wysylalem poleconym ) i mnie potraktowano jak gnoja .
sorry ze zawracam glowe ale nie wiem a chce to w miare powaznie zalatwic.
Pozdrawiam

Dziekuje za pomoc, pisemko wysylam i czekam co bedzie dalej,
Dzieki i pozdrawiam
Paweł

Witam
po chwili nieobecnosci niestety dalej ten sam problem.
mija blisko miesiac jak wyslalem pismo w sprawie zwrotu pieniedzy za towar co sie ciagle psuje i niestaty do dnia dzisiejszego nie mam kompletnie zadnego kontaktu. Prosze o pomoc co teraz zrobic.
Pozdrawiam

Prosze o pomoc, jak ktos moze wie jak zalatwic te sprawe prosze napisac.
Pozdrawiam
ps... mecze . bo zalezy mi bardzo na tym.

Powrót