Sprawa karna motoryzacyjna w Nieczech

• Autor wątku Autor wątku omnifocus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
omnifocus

omnifocus

Użytkownik
Odpowiedzi
130
Cześć. W Bochum parkując samochodem dostawczym lekko stuknałem inny samochód czego nie odczułem i nie widziałem. Następnego dnia dowiedziałem się że mam się zgłosić na policję. Zostałem oskarzony o ucieczkę z miejsca wypadku. Auto które uderzyłem na zdjęciu na policji ma lekko draśnięty lakier i malutkie wgnieceni od haka z przodu. Auto uderzone posiada właściciela który jest cudzoziemcem najprawd. Libijczyk. Ja nigdy nie piję za kierownicą.

Po 2 tygodniach otrzymalem z Policji specjalny kwestionariusz osobowy który wypełniłem swoimi danymi i krótko opisalem, zdarzenie. Sprawa poszła do sądu, będę miał rozprawę. Mam zameldowanie w Niemczech i w chwili wydarzenia miałem pracę, teraz ją straciłem.

Mam pytania:
1. czy mogę przyjść na rozprawę z moim tłumaczeniem - kolegą?
2. mniej więcej ile czasu mam oczekiwać na karną rozprawę w Bochum od chwili wysłania dokumentu na Policję z moimi danymi?
3. w jaki sposób mogę się bronić na rozprawie?
4. ile w takich wypadkach orzeka się grzywnę?
5. nie mam teraz pracy, czy mogę wrócić do PL, a wcześniej wysłać na Policję w Bochum moje dane Polskie? Bez wymeldowania się z Bochum? Jak wtedy będzie wyglądało prowadzenie sprawy? Może wtedy warto się wymeldować?

Sprawę chciałbym wyjaśnić aby nie mieć w przyszłości problemów w DE.

Ostatnia edycja:
1) Tłumacz powinien być przysięgły, sędzia ewentualnie nie zgodzi się na tłumaczenie przez kolegę. Można wcześniej powiadomić sąd, że potrzebny będzie tłumacz.
2) Nie ma żadnej reguły, jak sędzia będzie miał czas, to się sprawą zajmie. Ale można zawsze poprosić o informacje w sądzie.
3) Jeżeli nie zauważyłeś szkody, to nie ponosisz odpowiedzialności karnej. Na postawie wszystkich okoliczności sędzia zdecyduje, czy Ci wierzyć czy nie.
4) 20 - 50 stawek dziennych. Jedna stawka dzienna odpowiada wysokości Twoich zarobków prze jeden dzień (miesięczne wynagrodzenie netto dzielimy przez 30 i mamy stawkę dzienną).
5) Możesz powiadomić sąd, że będziesz osiągalny jedynie pod polskim adresem. Możesz też ustanowić pełnomocnika do doręczeń w Niemczech. Nikogo nie będzie obchodziło, czy się wymeldowałeś czy nie.

Dziękuję kagwo77 za cenną dla mnie odpowiedź. Jeśli to nie jest problem poproszę jeszcze o odpowiedzi na kilka punktów:

6. Niestety nie znam j. niemieckiego. Zapewne będę wnioskował o tłumacza. Czy w takim ukladzie zapłacę za niego po rozprawie w ramach kosztów przeprowadzonej rozprawy po przegranej kiedy będę miał wymierzoną grzywnę? I tutaj: czy rozprawy w takich sprawach karnych odbywają się z moim udziałem czy są wydawane zaoczne wyroki bez mojego udziału?
7. Czy powinienem powiadomić sąd że na tą chwilę nie posiadam pracy bo ją straciłem?
8. Jeśli na czas rozprawy powiedzmy za 2-3 miesiące będę znów pracowal i wtedy muszę przygotować aktualną umowę pracy?
9. Jeśli wróce np. za miesiąc do Polski bo znajdę pracy w DE wówczas mogę wnioskować o wydanie wyroku zaocznego ze względu na zamieszkanie w PL i kosztowny przejazd tam i powrotem na rozprawę? Czy to może pogorszyć moje szanse na wygranie sprawy czy obniżenie kosztów do minimum?

Powrót