Sprawa karna za kradziez

• Autor wątku Autor wątku veraberlin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

veraberlin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Prosze o rade:
Moj byly partner wszedl za pozwoleniem mojego wspollokatora do mieszkania, mojego pokoju I ukradl mi moje rzeczy o wartosci 80 eur.
Wspollokator nie wiedzial o niczym, wpuscil go pod stwierdzeniem ze on chce cos dla mnie zostawic w pokoju.
Skontaktowalam sie z policja, wnioslam sprawe karna o kradziez. Ta osoba do niczego sie nie przyznaje.
W obecnej sytuacji chcialabym cofnac postepowanie karne , wycofac swoj wniosek- ze wzgledow osobistych. Tej osoby na pewno nie bedzie stac na adwokata itd.
Moj wspollokator dostal list z zapytaniem o relacje w stosunku do oskarzonego.
Na jakiej podstawie postepowanie moze sie zakonczyc, nie chce nikogo ciagac po sadach. Policja na miejscu powiedziala mi ze jedynie sedzia moze o tym zdecydowac. Chociaz na posterunku wczesniej powiedziano mi ze moge cofnac postepowanie w trakcie 3 miesiecy od czasu zlozenia wniosku o kradziez.
Prosze o rade.
Na pewno nie chce klamac na policji ze jednak rzeczy magicznie do mnie wrocily...mimo ze teraz juz mi na tym nie zalezy.

Ostatnia edycja:
witam,
pisze nadal w tej samej sprawie...sprawa karna o kradziez toczy sie nadal, wlasnie mialam dzisiaj przesluchanie, ale ten czlowiek zglosil sprawe przeciwko mnie z tytulu Verleumdung (znieslawienie) czyli po prostu wypiera sie kradziezy moich dobr osobistych. zaznaczam ze jest to bardzo agresywna osoba, ktora kilkakrotnie stala pod moja praca pijana.
prosze o rade jak beda konsekwencje jego wniosku - sprawa zostaje obecnie przeslana do prokuratury.
ja nie mam dowodu na to ze rzecz zostaly skradzione, jedynie to ze byl u mnie w pokoju, moj wspollokator moze to potwierdzic, ale do kradziezy oczywiscie sie nie przyznaje
czy moj pracodawca bedzie o tym poinformowany?
na jakies zasadzie moga mnie skazac? moje slowo przeciwko temu co on powie, on nie ma dowodow na to ze ja (niby) zmyslam.
prosze o rade, jest to dla jak maly osobisty dramat

Powrót