sprawa meldunku

• Autor wątku Autor wątku yavor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yavor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
witam :)
mieszkam wraz ze swoja dziewczyna oraz moimi rodzicami w bloku od 5 lat. dziewczyna zameldowana jest w innym miejscu, anizeli przebywamy. w zeszlym tygodniu narodzila nam sie coreczka. czy moge zameldowac swe kobiety pod adresem, w ktorym obecnie przebywamy ?? zaznaczam, ze nie zyjemy w zwiazku malzenskim.

pozdrawiam

Możesz. Ich obowiązkiem jest zameldować się tam gdzie faktycznie przebywają, a niedopełnienie obowiązku meldunkowego to wykroczenie (bodaj z art. 147 k.w.).

zgadza sie. tyle tylko, ze nie mam pewnosci co do tego, czy w urzedzie nie nakaza zameldowania dziecka w miejscu zameldowania matki.

jeszcze raz podbije watek. moze znajdzie sie ktos, kto pomoze rozwiac moje watpliwosci. jesli potrzeba wiecej informacji na ten temat, prosze pisac, udziele ich najszybciej jak moge.

pozdrawiam

Nie nakażą jeśli dziecko ani matka faktycznie tam nie przebywają.

czyli mala bedzie zameldowana ze mna "od zaraz", a mama musi sie przemeldowac ??
i jest to mozliwe pomimo braku aktu slubu ??

jeszcze jedna, byc moze bardzo istotna w zaistnialej sytuacji, kwestia.
blok jest wlasnoscia TBS-u, ktory, jesli dobrze rozumuje, moze nie wyrazic na to zgody.

Obowiązek meldunkowy nie ma związku ze ślubem, a w szczególności nie trzeba być małżeństwem by się meldować. Zameldować się u Ciebie mają obowiązek nawet osoby całkiem Ci obce o ile rzeczywiście przebywają w tym miejscu.
TBS nie wyraża zgody na meldunek o ile Ty masz jakikolwiek tytuł prawny do loklau którego ma dotyczyć zameldowanie.

Po szczegóły odsyłam do ustawy z 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych (szczególnie art. 5 i następne).

dziekuje za udzielenie informacji. nasuwa sie jeszcze jedna mysl. czy owa ustawa nie miala przypadkiem nowelizacji ?? toz to szmat czasu...

Miała. Moje informacje oparte są o tekst ustawy jaki obowiązuje obecnie.

Powrót