Sprawa o dział spadku (mieszkanie)

• Autor wątku Autor wątku studentka_medycyny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

studentka_medycyny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam i prosze o poradę. Jestem studentką przed rokiem zmarła moja Mama, spadek (mieszkanie własnościowe) nabyłam w drodze dziedziczenia ustawowego razem z siostra (nie utrzymujemy kontaktów).Od chwili kupna tego mieszkania przez moją Mamę byłam w nim zameldowana i nadal jestem, siostra mieszka z mężem .Odbyła się juz sprawa o nabycie praw do spadku, obecnie jest juz wyznaczony termin sprawy działowej. Sprawe założyła moja siostra, we wniosku ubiega sie o spłacenie przeze mnie ze swojej połowy mieszkania i przyznania mi prawa do mieszkania. Ja chce zatrzymac to mieszkanie jednakze nie pracuje, renta po mamie wynosi 620 zl, alimenty od ojca 300 zl. Czy istnieje mozliwośc ze sąd postanowi rozłozyć mi te spłate na raty mieieczne?jesli tak to jaki jest prawdopodobny najdłuzszy okres na który raty te moga zostac rozłozone (dla mnie realne do spłacenie sa raty około 500 zl miesiecznie na 5 lat )? Siostra najprawdopodobniej nie bedzie chciała zgodzic sie na moje rozwiazanie, Co wtedy?czy jest szansa na to ze sad przychyli sie do mojego wniosku? Co powinnam zrobic jesli sąd podejmię inną decyzje? (nie mam szans na uzbieranie całej kwoty )
z góry dziękuje:)

1. Tak sąd może rozłożyć spłaty na raty.
2. Nie więcej jednak niż na 10 lat.
3. W takiej sytuacji Sąd raczej rozłoży spłatę na raty.
4. a. Sprzedać mieszkanie, spłacić siostrę, a za resztę kupić inne., b. zaciągnąć pożyczkę hipoteczną i spłacić siostrę.

Powrót