Sprawa o nabycie spadku

• Autor wątku Autor wątku Monika_k-ce
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monika_k-ce

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam serdecznie. Tematów i postów jest tutaj mnóstwo, nie wiem czy już było, bo nie dałam rady wszystkiego przejrzeć. A mianowicie:

1. zmarł dziadek. Babcia miała z nim wspólne mieszkanie, własnościowe. Jak się niedawno okazało, musi założyć sprawę o nabycie spadku po mężu, do której również musi powołać dwóch synów. Nasz problem jest taki: babcia chce mi przepisać w darowiźnie mieszkanie, ale pozostaje sprawa spadkowa po dziadku. Co dalej, jeśli spadek zostanie przyznany, w tym wypadku po 1/3 połówki mieszkania dla babci, mojego taty oraz wujka. Jak wygląda sprawa zrzeczenia się przez dwóch synów tego spadku, jak formalnie dalej postąpić by całość należała do babci, która następnie chce podarować mieszkanie mnie?

2. No i jak do tego wszystkiego ma się akt notarialny - testament dziadka, którego wola jest określona, że mieszkanie kolejno przypada po jego śmierci dziecku-mojemu tacie, mojemu bratu oraz na końcu mnie. Wujka nie ma w ogóle, jako że od 20 lat żyje w USA.

3. Ostatnie pytanie dotyczy rachunku bankowego mojej babci. Chce ona się zabezpieczyć w razie śmierci i trzyma pieniądze na pogrzeb i inne ewentualne sprawy. Mój tata jest do niego upoważniony. Jak to się ma w razie śmierci babci? czy można te pieniądze wybrać? czy lepiej gdyby babcia trzymała je w 'skarpecie' w domu?

pozdrawiam serdecznie i bardzo proszę o odpowiedź. Sprawa spadkowa jest pilna, bo trzeba ją założyć.

Skoro w testamencie ustanowiono pana ojca spadkobiercom, to on dziedziczy należącą do dziadka część mieszkania. Czyli połowę daruje panu babcia, połowę ojciec. Wujka w USA u tak trzeba będzie zawiadomić o postępowaniu.

naprawdę? tylko tata dostanie tą połówkę? to jest to wielka nadzieja, ponieważ byłoby dużo problemów jeśli chodzi o wujka, który mieszka w USA. Właśnie nie wiedziałyśmy z babcią jak do całego spadku ma się testament dziadka.
A co jeśli chodzi o pyt. nr.3?
pozdrawiam,
;)

Ostatnia edycja:
A może tak z mniej roszczeniową postawą? Nikt tu nie jest zawodowym odpowiadaczem, ale poświęca swój wolny czas.

Co do testamentu to może być konieczna poprawka - proszę jeszcze raz przytoczyć dokładnie jego treść (bo ojciec być zapisbiorcą, a nie spadkobiercą).

Nie może on pobrać pieniędzy po jej śmierci. Bank na podstawie rachunków jest zobowiązany zwrócić koszty pogrzebu, a poza tym istnieje możliwość zadysponowania wkładem w ten sposób, iż w razie śmierci nie wchodzi on w skład spadku, lecz jest wypłacany oznaczonej osobie - proszę popytać w banku.

testament brzmi mniej więcej tak:
w razie śmierci X(dziadka) mieszkanie dziedziczy Y(tata), jesli Y nie może lub nie chce przyjąć , dziedziczy Z(mój brat), jeśli Z nie może lub nie chce dziedziczy A(ja)

Ok, a czy w skład spadku wchodzi coś poza mieszkaniem?

nie, babcia z dziadkiem mieli tylko mieszkanie własnościowe

tzn w testamencie jako tako nie ma napisane, że konkretnie mieszkanie, tylko spadek, ale babcia z dziadkiem mieli tylko mieszkanie wspólne, ewentualnie jest spadek, który dostała babcia,po bracie, ale to jest tylko na nią.

To jak w końcu jest napisane w testamencie???? Poproszę o dokładny zapis, a nie pani interpretacje, bo to ma znaczenie, czy jest zapisany spadek czy mieszkanie.

W takim razie sąd nie przyzna po 1/3 babci, wujkowi i ojcu, lecz całość ojcu jako jedynemu spadkobiercy z mocy testamentu. Niezależnie od tego wujek będzie uczestnikiem postępowania, co oznacza konieczność doręczenia mu pism sądowych.

Powrót