Sprawa o odebranie alimentów

• Autor wątku Autor wątku Juliax9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Juliax9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Parę dni temu otrzymałam wezwanie do sądu, ponieważ mój ojciec chce anulacji alimentów. Od 12 lat wpłacał miesięcznie 500zł, przy zarobkach 4000zł. Mimo, że ułożył sobie życie z inną kobietą, oprócz mnie nie ma żadnych dzieci.
Obecnie mam 22 lata, uczę się oraz dorywczo pracuję, a raczej pomagam mamie w pracy za którą dostaję a'la kieszonkowe.
Niestety, choruję na niedoczynność tarczycy, którą wspomagam lekami oraz od niedawna mam problemy o podłożu ginekologicznym które również wymagają lekarstw, bardzo drogich jak na mój status materialny.
Czy jest możliwe odebranie mi alimentów?
Za każdą odpowiedź oraz pomoc z góry dziękuję.

karolla0905 napisał:
Rozumiem ze studiujesz dziennie?

Niestety, nie studiuję ponieważ nie ukończyłam matury. Mam trudności z matematyką, kilka lat temu, jeszcze w szkole średniej wykryto że mam dyskalkulię. Mimo wszystko, podchodzę co roku. Niestety, przygotowuję się do niej sama, bo nie stać mnie na korepetycje.
Jestem osobą, która nie umie siedzieć bezczynnie, bardzo lubię się uczyć dlatego uznałam, że po szkole średniej dobrze będzie chodzić do szkoły policealnej, tym bardziej że znalazłam kierunek którym interesuję się bardzo długo - grafika komputerowa. Szkoła ta była płatna co miesiąc, dlatego płatnością zajmowała się moja mama i w miarę możliwości ja. Teraz rozpoczęłam naukę na kierunku administracji, a to dzięki mojej mamie przez którą uznałam że jest to coś, co przyda się również w codziennym życiu. Ta szkoła również jest płatna, ale o wiele tańsza od grafika komputerowego.
To nie tak, że specjalnie trzymam się nauki aby nie pójść do pracy. Jestem ambitną, młodą osobą która chce się uczyć, może szkoła policealna to nie moje marzenie ale próbuję, bo myślę o swojej przyszłości.

Powrót