sprawa o spadek

• Autor wątku Autor wątku niezabitowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niezabitowski

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Wczoraj otrzymałem zawiadomienie o posiedzeniu w sprawie stwierdzenia nabycia spadku. Wraz z nim odpis postanowienia i odpis wniosku . We wniosku wymieniony jest tylko wnioskodawca (żona zmarłego) i zaznaczone jest że zmarły pozostawił testament. Natomiast w postanowieniu po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym sprawy z wniosku wdowy o stwierdzenie nabycia spadku postanawia: "wezwać do udziału w sprawie w charakterze uczestników postępowania: Marka, Jarka i Łukasza", gdzie Marek to syn zmarłego, a Jarek i Łukasz to wnuki zmarłego, ponieważ drugi syn (ojciec wnuków) nie żyje.
Pod zawiadomieniem znajduje się pouczenie, które jest w załączniku

Czy muszę jechać na posiedzenie sądu o którym mowa w zawiadomieniu i jak ewentualnie ten problem obejść.
Pozdrawiam

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
witam
Nie mogę już edytować a przypomniało mi się, że we wniosku nie jest napisane, co wchodzi w skład spadku: "W skład spadku nie wchodzi gosp. rolne a jedynie ................"
Nasunęło mi się również pytanie: dlaczego Sąd wzywa na posiedzenie osoby które nie zostały wymienione jako uczestnicy we wniosku o stwierdzenie nabycia spadku?
Pozdrawiam

Sąd MUSI wezwać wszystkich ewentualnych spadkobierców. Nie ma konieczności jechania, chyba że wie pan np. o jakimś dziecku lub testamencie zmarłego, które nie są wymienione we wniosku.

Nauzicaa napisał:
Sąd MUSI wezwać wszystkich ewentualnych spadkobierców. Nie ma konieczności jechania, chyba że wie pan np. o jakimś dziecku lub testamencie zmarłego, które nie są wymienione we wniosku.

Dobrze to w takim razie skąd Sąd o tych spadkobiercach wie, skoro we wniosku o nabycie spadku ich nie wymieniono?

Powrót