Sprawa o stwierdzenie nabycia spadku i co dalej?

• Autor wątku Autor wątku nataliab80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nataliab80

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam, niedługo mój ojciec ma sprawę o stwierdzenie nabycia spadku - chodzi o M-3 po jego ojcu. Proszę mi napisać co dalej po tej sprawie trzeba zrobić? Słyszałam, że trzeba to zgłosić w US, jak dostanie wyrok. Czy z tego tytułu trzeba coś w US zapłacić? Czy gdyby przekazał to córce w akcie darowizny to uniknąłby podatku? Jakie trzeba podjąć po kolei kroki żeby było wszystko dobrze? Jestem laikiem w tych sprawach, więc jeśli o coś źle zapytałam przepraszam. Serdecznie dziękuję za pomoc.

na wszystko już były odpowiedzi, należy poszukać

albo czekać na użytkowników pasjonatów, co lubią powtarza coś po sto razy

Płacić podatek czy nie, zależy od tego, kiedy zmarł dziadek: jeżeli przed nowelizacją ustawy o spadkach i darowiznach, ojciec może zapłacić podatek przewidziany dla I grupy (choć nie musi, bo w przypadku gdyby nie był właścicielem innej nieruchomości, mógłby dziedziczyć - ew. wspólnie z innymi spadkobiercami - 110m kw powierzchni mieszkaniowej).
Jeżeli dziadek zmarł niedawno, ojciec nie będzie płacił podatku od spadku.
W obu przypadkach należy w ciągu 6 miesięcy od uprawomocnienia się postanowienia o przyjęciu spadku zawiadomić US. Po tym terminie podatek zostanie naliczony.
Odrzucenie spadku w podanych okolicznościach nie ma sensu, ponieważ po ojcu spadek przechodzi na dzieci.

Powrót