sprawa o ubezwłasnowolnienie

• Autor wątku Autor wątku eksklawa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eksklawa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Moja Mama 9 miesięcy temu miała udar i od tego czasu nie jest w stanie mówić ani pisać, od opuszczania szpitala przebywa w moim domu pod opieką moją i mojej żony. W maju tego roku w Sądzie Cywilnym złożyłem wniosek o całkowite ubezwłasnowolnienie Mamy (już jest po pierwszej zdalnej rozprawie, przez internet).
W międzyczasie, w domu rodzinnym gdzie moja Mama mieszkała przed zachorowaniem, znalazłem dwa upoważnienia jedno dla mnie i drugie dla mojego brata, oba napisane odręcznie przez Mamę o treści takiej:

/początek upoważnienia/
[tutaj imię nazwisko Mamy]
Adres zamieszkania

Upoważnienie

Upoważniam mojego syna [tutaj imię i nazwisko] ur. [tutaj data urodzenia] r. w [tutaj miejscowość] legitymującego się dowodem osobistym nr [tutaj kropki do wpisania numeru dowodu] zamieszkały w [tutaj miejscowość zamieszkania] - jeżeli zaistnieje taka potrzeba np. moja choroba, kalectwo, do pobierania mojej emerytury w banku lub u listonosza oraz do załatwiania wszystkich innych spraw.

[tutaj miejscowość] i data z 2006r i po prawej stronie czytelny własnoręczny podpis mojej Mamy z imienia i nazwiska (tak jak na jej dowodzie)
/koniec upoważnienia/

W międzyczasie od napisania tego upoważnienia zmieniłem adres zamieszkania wiec jest nieaktualny w tym piśmie. Adres brata w podobnym upoważnieniu, które Mama napisała dla niego jest jego aktualny.

Brat jest już ustanowiony kuratorem Mamy przez Sąd w prowadzonej sprawie.

Mama jest po rozwodzie od 1979r.

Czy takie upoważnienia mogą mieć znaczący wpływ na toczącą się sprawę o ubezwłasnowolnienie i jeśli tak jaka jest procedura dostarczenia / zakomunikowania o tym sędziemu prowadzącemu? Po ostatniej zdalnej rozprawie czekamy na dalszą reakcję sądu.

pozdrawiam,

Ostatnia edycja:
eksklawa napisał:
Czy takie upoważnienia mogą mieć znaczący wpływ na toczącą się sprawę o ubezwłasnowolnienie i jeśli tak jaka jest procedura dostarczenia / zakomunikowania o tym sędziemu prowadzącemu? Po ostatniej zdalnej rozprawie czekamy na dalszą reakcję sądu.
Jeżeli już jest powołany doradca tymczasowy/kurator to jest on z mocy postanowienia sądu uprawniony do zarządzania sprawami panów mamy (do czynności przekraczających zwykły zarząd potrzebuje jednak zgody sądu). Jako wnioskodawca może Pan składać pisma w toku sprawy. Generalnie sprawa o ubezwłasnowolnienie to postępowanie nieprocesowe więc sąd może dopuszczać dowody z urzędu. Na wszelki wypadek warto złożyć takie pismo z informacją o odnalezionych upoważnieniach i załączyć ich oryginały lub kopie poświadczone za zgodość przez notariusza. Pismo należałoby złożyć w trzech egzemplarzach (jeden dla pana mamy, jeden dla prokuratora i jeden dla sądu - do egzemplarza dla sądu trzeba dołączyć oryginał lub poświadczoną kopię a do pozostałych kserokopię), takie pismo nie podlega opłacie.

może nie na temat z góry przepraszam,w którym sądzie składałaś wniosek,bo ja muszę w Katowicach,a są dwa wydziały cywilne i nie wiem który wybrać, a jutro wyjezdzam...

Wystarczy napisać Sąd Okręgowy w Katowicach - Wydział Cywilny. Sąd sam przydzieli sprawę do odpowiedniego wydziału, wnioskdawca nie ma obowiązku szczegółówego oznaczania wydziału.

Powrót