Sprawa o wykroczenie drogowe a stan zdrowia prośba o opinię

• Autor wątku Autor wątku bodzek.c
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bodzek.c

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
chciałbym poprosić o ocenę mojej sytuacji prawnej i ewentualne wskazówki co do dalszego postępowania.

Otrzymałem wezwanie z CANARD dotyczące przejazdu na czerwonym świetle (monitoring). Nie przyjąłem jeszcze mandatu — jestem na etapie wyboru oświadczenia. Zdarzenie miało miejsce na dużym, skomplikowanym skrzyżowaniu z rondą, wielopasmowym, w dużym mieście. Sygnał czerwony był wyświetlany przez kilkadziesiąt sekund w momencie przejazdu.

Nie zaprzeczam, że przejazd miał miejsce, natomiast istotny jest kontekst zdrowotny.

Kilka miesięcy przed zdarzeniem przeszedłem poważną operację urologiczną, a następnie kolejny zabieg. W okresie zdarzenia mój stan zdrowia wyraźnie się pogarszał. Występowały u mnie m.in:

- silny ból okolicy lędźwiowej
- ogólne osłabienie
- problemy z koncentracją
- sporadyczne zawroty głowy
- objawy infekcji

W dniu zdarzenia poruszałem się samochodem. Już wtedy odczułem pogorszenie stanu zdrowia, jednak nie byłem w pełni świadomy jego powagi. Zdarzenie miało miejsce podczas manewru skrętu, w czasie gdy widoczny był ruch innych pojazdów z innej relacji jazdy, co mogło wpłynąć na ocenę sytuacji drogowej.

Kilka dni po zdarzeniu stan zdrowia znacznie się pogorszył - trafiłem do szpitala (SOR), gdzie stwierdzono poważną chorobę urologiczną wymagającą pilnego leczenia. Posiadam pełną dokumentację medyczną z tego okresu - karty SOR, wyniki badań, dokumenty z wcześniejszych zabiegów.
Niedlugo po zdarzeniu zaprzestałem prowadzenia pojazdu z uwagi na stan zdrowia.

Nie twierdzę, że byłem całkowicie niezdolny do prowadzenia pojazdu, natomiast uważam, że mój stan zdrowia w tym czasie mógł przejściowo ograniczać koncentrację i zdolność prawidłowej oceny sytuacji.

Moje pytania:

1. Czy w takiej sytuacji warto odmówić przyjęcia mandatu i skierować sprawę do sądu?
2. Czy realne jest powoływanie się na ograniczoną zdolność kierowania zachowaniem (art. 16 KW), czy raczej skupić się na wniosku o nadzwyczajne złagodzenie kary?
3. Czy dokumentacja medyczna i ewentualna opinia lekarza mogą realnie wpłynąć na rozstrzygnięcie?
4. Czy istnieje ryzyko skierowania na badania lekarskie w kontekście prawa jazdy?
5. Jakie są realne szanse na złagodzenie kary lub umorzenie sprawy?

Będę wdzięczny za rzeczowe opinie.

Ostatnia edycja:
bodzek.c napisał:
1. Czy w takiej sytuacji warto odmówić przyjęcia mandatu i skierować sprawę do sądu?
Oczywiście, starosta cofnie Ci uprawnienia do kierowania pojazdami i wyśle na badania do WOMP w celu sprawdzenia czy możesz jeszcze w przyszłości prowadzić pojazd.
bodzek.c napisał:
2. Czy realne jest powoływanie się na ograniczoną zdolność kierowania zachowaniem (art. 16 KW),
Daj Pan spokój.
bodzek.c napisał:
3. Czy dokumentacja medyczna i ewentualna opinia lekarza mogą realnie wpłynąć na rozstrzygnięcie?
Tak, pomoże to w sądzie w cofnięciu Ci uprawnień
bodzek.c napisał:
4. Czy istnieje ryzyko skierowania na badania lekarskie w kontekście prawa jazdy?
Oczywiście
bodzek.c napisał:
5. Jakie są realne szanse na złagodzenie kary lub umorzenie sprawy?
Ty to tak poważnie? Przyjmij mandat i zakończ sprawę, jesteś na start na przegranej pozycji. Począwszy od monitoringu aż po sprawy zdrowotne.

exceptio napisał:
Oczywiście, starosta cofnie Ci uprawnienia do kierowania pojazdami i wyśle na badania do WOMP w celu sprawdzenia czy możesz jeszcze w przyszłości prowadzić pojazd.

Daj Pan spokój.

Tak, pomoże to w sądzie w cofnięciu Ci uprawnień

Oczywiście

Ty to tak poważnie? Przyjmij mandat i zakończ sprawę, jesteś na start na przegranej pozycji. Począwszy od monitoringu aż po sprawy zdrowotne.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Wyjaśnił Pan to w dość przystępny sposób. Dziękuję i życzę miłego wieczoru. Z Szacunkiem

Powrót