Sprawa o znęcanie

• Autor wątku Autor wątku Klklklklllll
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Klklklklllll

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Dowiedziałam się że mam być świadkiem w sprawie w której moja siostra oskarża swojego męża o to iż się nad nią znęca. Niegdy nie miałam z nią dobrego kontaktu a o jej małżeństwie nie wiem praktycznie nic.
Czy mogę nie brać udziału w rozprawie i jak to załatwić bez żadnych konsekwencji?
Czy mogę odmówić składania zeznań w sądzie skoro stronami postępowania są członkowie mojej rodziny (siostra, szwagier)

Ostatnia edycja:
Klklklklllll napisał:
Czy mogę nie brać udziału w rozprawie i jak to załatwić bez żadnych konsekwencji?

1. Sprawa karna? Zatem nie ten dział.
2. Nie możesz "nie brać udziału w rozprawie". Musisz się stawić, inaczej narazisz się na karę pieniężną lub przymusowe doprowadzenie.
3. Mąż Twojej siostry (Twój szwagier) jest jak rozumiem oskarżonym. W takiej sytuacji masz prawo skorzystania z odmowy składania zeznań - oskarżony jest bowiem dla Ciebie osobą najbliższą.

Witam,
Niezależnie od tego, czy posiada Pani jakiekolwiek informacje na ten temat powinna Pani stawić się na wezwanie sądu, zgodnie z art. 177 §1 KPK czy policji. Jeśli zezna Pani , że o sprawie nic nie wie już na etapie postępowania przygotowawczego, to nie powinna być Pani wzywana w charakterze świadka w postępowaniu przed sądem aczkolwiek może. Wówczas, każda Pani nieobecność, musi być usprawiedliwiona a brak usprawiedliwienia może rodzić określone konsekwencje.
Oczywiście, Pani, jako osoba najbliższa (zgodnie z definicją osoby najbliższej zawartej w art. 115 § 11 KK), może także odmówić składania zeznań na podstawie art. 182 § 1 KPK.

Ojjjj ubiegł mnie Pan YozaYan, za długo miałam otwartą stronę.

Dziękuję za odpowiedzi :-)
Czyli szwagier na 100% zalicza się do najbliższych?

Tak, w rozumieniu powołanego przez koleżankę Inshallah art. 115 par. 11 k.k. - szwagier jest osobą najbliższą.

Ostatnia edycja:
Powrót