Sprawa rejestracji pojazdu

• Autor wątku Autor wątku olgawarszawa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olgawarszawa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
zauważyłam iż są tu udzielane konkretne porady prawne, nawet z przytaczaniem konkretnych przepisów, więc również chciała bym prosić o tego typu poradę.
Moja sytuacja jest następująca.Jestem Ukrainką, mam 20 lat, i od prawie 9 lat mieszkam w Polsce. Mam obywatelstwo ukraińskie, gdyż obecnie nie ma możliwości uzyskania podwójnego a tylko o polskie się nie ubiegałam.Skończyłam tu gimnazjum,szkołę średnią. Obecnie studiuję dziennie,na uniwersytecie w warszawie i pracuję na umowę o pracę. Mam kartę pobytu z zezwoleniem na zamieszkanie na czas oznaczony. Jestem tu z mamą, która jest w związku małżeńskim z Polakiem i ma zezwolenie na osiedlenie się.
Mam pytania natomiast związane z rejestracją samochodu, który niedługo mamy zamiar wraz z mamą kupić. Będzie to auto używane lecz kupione w Polsce. W związku z tym czy będzie możliwość zarejestrowania go w Polsce na mnie bądź na mamę? czy wymagane jest obywatelstwo polskie?jak to wygląda ze strony prawnej?proszę uprzejmie o radę, gdyż bardzo mi zależy na pomyślnym przebiegu tej sprawy. Z góry dziękuję.

Bez problemu mogą Panie kupić i zarejestrować auto w Warszawie. Wystarczy czasowy meldunek. Wydział Komunikacji rejestrujący pojazdy cudzoziemców kupione w Polsce znajduje się przy Placu Sokratesa Starynkiewicza 7/9. Tel. 0 22 257 94 29; 0 22 257 94 30; 0 22 257 94 31. Proszę tylko pamiętać,że skoro Pani jest obywatelką Ukrainy i będzie posiadaczką auta zarejestrowanego w Polsce, może Pani wjeżdżać na terytorium Ukrainy na 10 dni (ukraińskie przepisy). Nie wolno przekraczać tego terminu, bo koszty kar przewyższą wartość auta.Pozdrawiam.

Dziękuję Panu bardzo za wyczerpującą odpowiedź na moje pytanie!muszę powiedzieć, że bardzo ucieszyła mnie podana przez Pana informacja:) Dziękuję również za informację dotyczącą określonej możliwości pobytu na terenie Ukrainy,o której szczerze mówiąc słyszałam pierwszy raz.Co prawda ja jedynie wynajmuję mieszkanie w Warszawie odkąd zaczęłam studia,więc rejestracja w Warszawie nie wchodzi w grę, a miejsce zameldowania mam w województwie łódzkim, ale myslę, iż wiedząc o takim postępowaniu prawnym będzie to możliwe w Łodzi.Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź, to dla nas bardzo ważne.
P S Korzystając z okazji chciałam również zapytać o to, jak się przedstawia sprawa podwójnego obywatelstwa?tzn ukraińsko-polskiego.Czy jest taka możliwość obecnie, na jakich warunkach i jakie kryteria są do spełnienia?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Witam, cieszę się,że pomogłem.
O możliwości uzyskania polskiego szczegółowo opisano na stronach MSWiA.
Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji - SPOSOBY NABYCIA OBYWATELSTWA POLSKIEGO - Cudzoziemcy -
Tam odnajdzie Pani wyczerpujące informacje.
Podstawowym kryterium, które będzie Pani musiała udowodnić jest stała więź jaka łączy Panią z Polską (długi pobyt, rodzina w postaci męża, stała więź ekonomiczna itp.)
Może zaistnieć sytuacja,że Wojewoda wyda decyzję o nadaniu polskiego obywatelstwa, gdzie warunkiem uzyskania polskiego obywatelstwa będzie zrzeczenie się ukraińskiego.
Można to ominąć opisując szczegółowo we wniosku i podpierając dokumentami, że musi być Pani związana nadal obywatelstwem z Ukrainą na przykład ze względów zdrowotnych, to znaczy na Ukrainie są dla Pani dotępne (jako obywatelce Ukrainy)alternetywne, długotrwałe i bezpłatne możliwości leczenia czy rehabilitacji niedostępne w Polsce. Polska nie uznaje, ale toleruje podwójne obywatelstwo. Na Ukrainie niestety do drugiego obywatelstwa nie należy się przyznawać. Ukraina nie uznaje podwójnego obywatelstwa i posiadanie go jest karalne. Pod koniec zeszłego roku zaostrzono nawet kary za takie praktyki. Co nie oznacza,że nie można go mieć.
Po prostu będąc na Ukrainie polski paszport trzeba schować głeboko do kieszeni :)
Pozdrawiam serdecznie

Witam,
dziękuję serdecznie za kolejną odpowiedź. Sadząc po opisanej przez Pana sytuacji,szanse na zdobycie takiego obywatelstwa są równe zeru, ponieważ nie jestem w związku małżenskim (i nie szybko to nastąpi), nie choruję przewlekle i oprócz wizyt u rodziny nie załatwiam na Ukrainie żadnych spraw.Bardzo zależy mi na tym aby nie stracić ukraińskiego obywatelstwa, natomiast brak polskiego utrudnia mi funkcjonowanie w Polsce. Czy są jeszcze jakieś ewentualne powody, którymi mogłabym się poprzeć?Teraz już rozumiem dlaczego zawsze w Łodzi mówiono mi że nie ma czegoś takiego jak podwójne obywatelstwo!jest to po prostu niewygodne...nie zdziwiłam się bardzo bo domyślałam się, że nie dostaję całej informacji od urzędników.Jeszcze zmartwiła mnie jedna rzecz: jeśli bym się ubiegała o polskie obywatelstwo,które zostanie mi w końcu przyznane, to wtedy będzie gdzieś zamieszczona adnotacja o konieczności zrzeczenia się ukraińskiego czy powinnam zostać o tym poinformowana przed samym ubieganiem się?Bo o ile dobrze rozumiem,jak zostanie wydana decyzja o przyznaniu polskiego obywatelstwa to będę musiała zrzec sie ukrainskiego z braku wyboru? Dziękuję za zainteresowanie moją sprawą i pozdrawiam serdecznie.

Witam ponownie.
Odnośnie Pani uwag...
Przyznanie obywatelstwa może zostać uwarunkowane zrzeczeniem się ukraińskiego, ale nie musi. Może zostać wydana decyzja bez żadnych uwarunkowań. Próbować trzeba. W każdym razie ułatwia sprawę posiadanie zgody na osiedlenie się (karty stałego pobytu). Nie trzeba koniecznie mieć męża Polaka. Mój kolega otrzymał zezwolenie na osiedlenie się w RP, po pół roku wystąpił o nadanie obywatelstwa PL i je otrzymał. Spełnił warunki tzn. z Polską łączyła go stała więź (mieszkanie, praca, znajomi, udzielał się w organizacji charytatywnej. Procedura trwała dwa lata, ale dziś jest Polakiem. Nie zrzekł się obywatelstwa UA i nikt nie ma na to wpływu, ponieważ nasze kraje nie informują się wzajemnie o swoich decyzjach. Dostał uwarunkowaną zgodę, ale się odwołał i wydano zgodę na posiadanie obywatelstwa UA.
Wszystko przed Panią...

Witam,
Dziękuję bardzo za odpowiedź! teraz wiele rzeczy dotychczas niejasnych zaczyna nabierać sensu!Jestem bardzo Panu wdzięczna za te informację, gdyż widzę, że dzięki nim moje sprawy mogą mieć zupełnie inny przebieg...co mnie bardzo cieszy.Jeśli już zaczęłam wyjaśnianie niezrozumiałych spraw to pozwolę Panu zadać jeszcze kilka pytań.Rozumiem, iż ja do czasu otrzymania decyzji nie jestem w stanie się dowiedzieć czy będzie ona uwarunkowana zrzeczeniem się ukraińskiego obywatelstwa czy tez nie?W takim wypadku,jeśli dostanę decyzję z uwarunkowaniem (którego nie chce!) to czy moim jedynym rozwiązaniem jest odwołanie od tej decyzji?(bo zakładam,że to prawnie jest możliwe)Czy w odwołaniu piszę powód?Jeśli tak to czy powinnam wprost napisać o chęci zachowania własnego obywatelstwa?czy jest to zależne od sytuacji?
Jeszcze poruszę sprawę sposobu udzielania zezwolenia zamieszkania na czas oznaczony.Czy jest taki przepis mówiący o obowiązku wymiany karty czasowego pobytu co roku,jeśli jest się studentem?czy jest to sprawa urzędnika, który może mi kazać złożyć dokumenty tak bądź inaczej?Czy istnieje 50% ulga w płatnościach za wymianę karty czasowego pobytu jeśli jest się studentem?
Przepraszam, że tak obsesyjnie zadręczam Pana swoimi pytaniami ale w końcu mam wrażenie,że rozmawiam z osobą w pełni kompetentną!Gdyż za każdym razem jak mam do czynienia z urzędem ds.cudzoziemców w Łodzi słyszę coś innego, w zależności od urzędnika i mam tego szczerze dosyć!
Dziękuję serdecznie za porady i przepraszam za wykorzystywanie Pana uprzejmości:)

Powrót