Sprawa sądowa dotycząca kolizji

• Autor wątku Autor wątku IAvBI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

IAvBI

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, miał bym pytanie, czy wie ktoś ile Policja ma czasu na założenie sprawy w sądzie sprawcy kolizji drogowej?
Dnia 31.12.2009, byłem uczestnikiem kolizji drogowej w której byłem poszkodowanym, sprawca nie przyjął mandatu i sprawa została skierowana do sądu, dziś się dowiedziałem, że moja koleżanka, która ze mną jechała samochodem dostała wezwanie na policję w sprawie złożenia zeznań, wezwanie ma dopiero na 8.03.2010 czyli 3 miesiące i 8 dni po zdarzeniu :( proszę mi powiedzieć ile taka sprawa może potrwać?? i czy będę mógł, się ubiegać o jakieś zadośćuczynienie ze strony sprawcy, poza naprawą samochodu, który do dnia dzisiejszego jest uszkodzony?

Po primo, nie ten dział.
Po secundo jednego nie rozumiem. Skoro sprawca kolizji nie przyjął mandatu, to sąd rozstrzygnie czy zasadnie czy też nie. Wówczas będzie miał Pan otwartą drogę do dochodzenia od niego dalszych roszczeń.

W takim razie w jakiej sprawie została wezwana koleżanka?, skoro tamta sprawa - o ukaranie sprawcy kolizji , który odmówił przyjęcia mandatu tak jak Pan pisał już trafiła do sądu.

Czy też może źle Pan napisał, i ta koleżanka ma zeznawać właśnie w tej sprawie sądowej tego sprawcy kolizji?
--
dementii

jednak źle napisałem, sprawa jeszcze nie trafiła do sądu dopiero policja zbiera zeznania, i tu mi się nasunęło pytanie ile oni maja na to czasu?
sorki że nie ten dział, ale pisałem tutaj posta po raz pierwszy :)

Ustawa z dnia 24 sierpnia 2001 r.Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia.
(Dz. U. z dnia 29 września 2001 r.)
art. 54. § 1. W celu ustalenia, czy istnieją podstawy do wystąpienia z wnioskiem o ukaranie oraz zebrania danych niezbędnych dla sporządzenia wniosku o ukaranie, Policja może przeprowadzać czynności wyjaśniające. Czynności te w miarę możności należy podjąć w miejscu popełnienia czynu bezpośrednio po jego ujawnieniu i zakończyć w ciągu miesiąca.
--
dementii

Powrót