Sprawa spadkowa po ojcu

• Autor wątku Autor wątku Piotraas10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotraas10

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam, proszę o podpowiedz jak w tej sytuacji mam poczynic kroki. Więc tak w 2015 roku zmarł moj ojciec , nie pozostawiajac testamentu. Tato byl po rozwodzie z mama, mama mieszkala do gory ojciec na dole w domu jednorodzinnym. Wrocilem do kraju wlasnie w tej chwili i chcialbym uregulowac prawnie wszystko. Mniewam ze mama bedac po rozwodzie po ojcu nie dostanie nic............ lecz nurtuje mnie pytanie co z reszta rodzenstwa ? Jest nas ze mna 5. Czy ja moge do Sądu napisac pismo o stwierdzenie spadku po ojcu ? Mama jest juz osoba starsza i po powrocie zagranicy chcialbym sie nia opiekowac i zamieszkac z nia lecz starszy brat na to nie pozwala chce zeby mama dala mu pieniadze itd bo jemu sie nalezy...... i pytanie jesli ja mojej czesci i reszta rodzenstwa zrzekniemy sie na matke brat ktory chce cos z tego majatku ma cos do powiedzenia ? Jak moze to wygladac ? z gory dziekuje za pomoc . Pozdrawiam

Masz prawo do złożenia wniosku o stwierdzenie nabycia spadku po Twoim ojcu.Każde z piątki rodzenstwa ma prawo do 1\5 spadku po ojcu Brat może żądać spłaty należnego mu udziału w spadku.

Ok rozumiem. Jesli 4 rodzenstwa chce zeby ich czesc przeszla na matke a ten 1 brat awanturnik nie chce to da nam cos ze przepiszemy na mame nasze czesci ?

Jeżeli jak piszesz mama jest po rozwodzie to nie należyjej sie spadek po ojcu.Możecie darować swoje udzieły mamie.Ten jeden brat ma nadal swój udział w spadku i jezeli mama chciałaby tam mieszkac to trzeba tego brata spłacić

Powrót