Sprawa spadkowa

• Autor wątku Autor wątku AnnaJ1958
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AnnaJ1958

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam pytanie?
Jak długo się czeka na sprawę spadkową. Ja czekam już 18 miesięcy, czy to jest normalne?
Wniosek złożony we wrześniu 2019 roku i cisza.
Dzwoniłam dowiedziałam się, że został zmieniony sędzia. W tym roku znowu zadzwoniłam i dowiedziałam się, że sędzia na chorobowym. Co mam robić?
Pozdrawiam Anna.

Możesz napisać pismo do Prezesa sądu ze skargą na niepodejmowanie czynności w sprawie z prośbą o objęcie nadzorem sprawy - być może taki "szturchaniec" zadziała.

Możesz również - i po tak długim czasie jest to uzasadnione mimo szczególnych okoliczności ostatniego roku - złożyć formalną skargę na przewlekłość postępowania, tj. Skargę na naruszenie prawa strony do rozpoznania sprawy bez nieuzasadnionej zwłoki, którą przewiduje ustawa z dnia 17 czerwca 2004 roku.

Taka skarga musi zawierać żądanie stwierdzenia przewlekłości postępowania w sprawie, której skarga dotyczy oraz przytoczenie okoliczności uzasadniających żądanie.
Skarga może też zawierać żądanie wydania sądowi rozpoznającemu sprawę zalecenia podjęcia w wyznaczonym terminie odpowiednich czynności oraz zasądzenia odpowiedniej sumy pieniężnej.

Skarga podlega stałej opłacie w wysokości 200 złotych.

Powrót