sprawa uchylania sie od płatności pośrednikowi

• Autor wątku Autor wątku oliada
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oliada

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Z byłymi moimi wspólnikami kupiliśmy nieruchomość w równych udziałach po 1/3 w Opolu. Sprzedaliśmy 5 mieszkań wspólnie i dwa zostały z którymi borykaliśmy się ponad 2 lata.
W tym czasie na prośbę moich wtenczas wspólników podpisałem z Home Brokerem (HB) umowę na sprzedaż kilku nieruchomości , w tym tych dwóch mieszkań , oświadczając w niej , że mam upoważnienie wspólników. Jednak takie upoważnienie nie zostało podpisane - zaniechanie ze strony HB i po części moje. HB doprowadził do sprzedaży tych lokali , mam świadków , że Panowie zgadzali się na pośrednictwo HB , sprawę skończyliśmy wspólnie wraz z przedstawicielem HB , jednakże jeżeli chodzi o płatność , to niestety Panowie wspólnicy odwrócili się ode mnie i powiedzieli że mają mnie gdzieś!
Ja zapłaciłem pierwszą fakturę z HB stanowiącą mniej więcej 1/3 wartości całego zobowiązania , którą w równych częściach chciałem refakturować na firmy wspólników. Żaden z nich nie zaksięgował fv i ma mnie gdzieś:).
Wezwania od ponad pół roku przychodzą na moją firmę o zapłatę kolejnych fv z HB i z firmy windykacyjnej.
Kwiatkiem uwagi jest fakt ,iż ja podpisałem umowę jako osoba fizyczna , fv są wystawione na moją firmę , która nic wspólnego z tym nie miała a w akcie notarialnym wyraźnie jest wpisany udział w sprzedaży po 1/3!.
Nie uważa Pan , iż Panowie byli wspólnicy poprzez przystąpienie do aktu notarialnego przy współudziale przedstawiciela HB ,wielu świadków ze strony HB , bo z nimi też ustalali warunki prowizji, powinni ponieść koszty w proporcjach udziałowych?
Jak to powinno wyglądać ?, a może ja powinienem zapłacić całość i ścigać z powództwa cywilnego drani.
Jeszcze jedna uwaga! Panowie z HB nie mają podobno oryginału umowy , bo taka firma ,gdyby miała wszystko ok dawno konsekwentnie i stanowczo dopięłaby swego.

Powrót