Sprawa w e-sadzie

• Autor wątku Autor wątku Margo19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Margo19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam, proszę o pomoc, mam sprawę w esadzie. Jej status widnieje jako NOWA . Dług jest na 500zl. W tym czasie spłaciłam 300zl. Czy jak będzie nakaz mogę wnieść sprzeciw, czy to bez sensu? Prosze o pomoc

Margo19 napisał:
Witam, proszę o pomoc, mam sprawę w esadzie. Jej status widnieje jako NOWA . Dług jest na 500zl. W tym czasie spłaciłam 300zl. Czy jak będzie nakaz mogę wnieść sprzeciw, czy to bez sensu? Prosze o pomoc

Nie że możesz tylko musisz wnieść sprzeciw. E-sąd i tak nie będzie rozpatrywał ile wpłacone zostało tylko po sprzeciwie przekaże sprawę do Sądu Rejonowego.

Jak nie wniesiesz sprzeciwu to Sąd klepnie Nakaz na te 500 zł + opłaty sądowe+ koszty zastępstwa procesowego.

Opłat teraz nie unikniesz.

Jakie dowody powód przedstawił ( opisał ) w pozwie?

Dziękuję, a jak wniosek sprzeciw to czy nie zostaną obciążona dodatkowymi kosztami, w ogóle chce spłacić wszystko zanim nakaz by się uprawomocnił? Czy w takim razie sprzeciw wnosze odnośnie wysokości zadluzenia? Jestem laikiem....stąd te pytania

Margo19 napisał:
Czy w takim razie sprzeciw wnosze odnośnie wysokości zadluzenia?
możesz wnieś sprzeciw w całości lub w części dotyczącej kwoty głównej,

Margo19 napisał:

A co pisze w pozwie?

Może:
1. dług jest przedawniony?
2. dług nie istnieje (nie ma dowodów jego istnienia)?
3. powód nie dysponuje Twoim długiem (albo nie jest w stanie tego prawidłowo udowodnić)?

Najlepiej najpierw odpowiedzieć na te trzy pytania :)

Powrót