Sprawa w EPU Lublin

• Autor wątku Autor wątku schriben
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

schriben

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,
opiszę mój problem. Pożyczyłem pieniądze pewnej osobie i zawarłem z nią umowę pożyczki. Termin płatności minął już 2 lata temu. W umowie był zapis, że za każdy dzień zwłoki w płatności będą naliczane odsetki w kwocie 0,3% dziennie. Na początku tego roku założyłem sprawę w e-Sądzie. Sąd wydał mi postanowienie umarzające postepowanie z uwagi, że powód żąda zasądzenia od pozwanego odsetek przekraczających maksymalną wysokość odsetek za opóźnienie, o których mowa w art. 481 §2[1] k.c. Już wiem, gdzie popełniłem błąd. Chcę złożyć nowy pozew w którym chcę wnioskować o zasadzenie maksymalnych odsetek za opóźnienie za okres od dnia wymagalności należności do dnia zapłaty. Kto podpowie, którą opcję z załącznika wybrać?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Z odsetkami umownymi w wysokości odsetek maksymalnych od dnia ... do dnia ...

yogi123 napisał:
Jak należy rozumieć tą opcję? Że w umowie określono, że odsetki za opóźnienie będą obliczana jako odsetki maksymalne? Bo w mojej umowie takiego zapisu nie było.

Sąd wydał mi postanowienie umarzające postepowanie z uwagi, że powód żąda zasądzenia od pozwanego odsetek przekraczających maksymalną wysokość odsetek za opóźnienie, o których mowa w art. 481 §2[1] k.c. Już wiem, gdzie popełniłem błąd. Przeczytaj pozycje 5 od góry na liście skoro wiesz gdzie popełniłes bład.

pionek1407 napisał:
Sąd wydał mi postanowienie umarzające postepowanie z uwagi, że powód żąda zasądzenia od pozwanego odsetek przekraczających maksymalną wysokość odsetek za opóźnienie, o których mowa w art. 481 §2[1] k.c. Już wiem, gdzie popełniłem błąd. Przeczytaj pozycje 5 od góry na liście skoro wiesz gdzie popełniłes bład.
W pozycji 5 jest opcja "z odsetkami umownymi ... % [rocznie/kwartalnie/miesięcznie/tygodniowo/dziennie] ale nie więcej niż w wysokości odsetek maksymalnych od dnia ... do dnia...". Opcja 5 jest inną niż wskazał yogi123 w swojej odpowiedzi. Która jest więc poprawna?

Masz umówione 3% dziennie? To w sumie, rocznie nie może to przekroczyć maksymalnych. To napisał sąd.

pionek1407 napisał:
Masz umówione 3% dziennie? To w sumie, rocznie nie może to przekroczyć maksymalnych. To napisał sąd.
Tak, miałem umówione odsetki może nie 3% dziennie tylko 0,3% dziennie i w skali roku takie odsetki przekraczały maksymalne odsetki za opóźnienie więc mi to umorzyli. Czy wybierając opcję nr 5 bd już ok? Czy może opcję nr 8 jak pisał yogi123? Nie chciałbym stracić kolejnych miesięcy na oczekiwanie w EPU i kolejnej straty opłaty za pozew w związku z tym, że coś w tych odsetkach źle zaznaczyłem.

Nie miales umowey na maksymalne procenty, tylko 0,3% dziennie

pionek1407 napisał:
Nie miales umowey na maksymalne procenty, tylko 0,3% dziennie
Tak, zgadza się. I dlatego teraz pytam od początku wątku, którą opcje odsetek w EPU wybrać, żeby już nie liczyli ich z umowy bo tamte są za duże tylko żeby naliczyli ustawowe maksymalne. W tym formularzu jest wiele bardzo podobny opcji i stąd moje pytanie, które wybrać. Ty piszesz o opcji 5, inni o pozycji nr 8.

Sorry, doszedłem tylko do poz. 5 i przyjąłem, że będzie ok. Nie sądziłem, że dalej będzie bardzo podobne sformułowanie. Więc wybierz poz. 8. I tak przysługują Ci tylko odsetki maksymalne.

yogi123 napisał:
Post nr #2 w którym pisałeś dotyczy właśnie pozycji 8, kolega wyżej pisze o pozycji nr 5. Czy to bez różnicy co wybiorę?

Mozesz to wyjaśnic? "Już wiem, gdzie popełniłem błąd. " co wiesz? co zrozumiałeś?

pionek1407 napisał:
Mozesz to wyjaśnic? "Już wiem, gdzie popełniłem błąd. " co wiesz? co zrozumiałeś?
Teraz wiem, że umowa była źle napisana i wpisane były procentowo za duże odsetki, które przewyższały odsetki maksymalne przewidziane w kodeksie cywilnym. Uzupełniając pozew w EPU zaznaczyłem opcję nr 2 "odsetki umowne według podanej stopy" więc referendarz to odrzucił. O tyle jestem mądrzejszy na dzisiaj. Teraz w nowym pozwie chcę się domagać tylko maksymalnych odsetek i w związku z tym zależy mi na wybraniu dobrej pozycji z tej listy z załącznika. W tym załączniku pozycje różnią się subtelnie, ale procesowo pewnie mają spore znaczenia. Dlatego tak ważne jest wybranie odpowiedniej opcji, a osoby tu piszące wskazują różne warianty więc nadal nie wiem co wybrać. Już dokładniej nie potrafię tego wytłumaczyć.;)

Czy sąd umorzył postępowanie, bo umowa była źle napisana? Zdecyduj, którą opcje wybrałbyś teraz nie korzystając z forum jak przy skladaniu pozwu w EPU? Nie pisz, że właśnie o to pytasz, tylko zastanów się, który punkt odpowiada twojej faktycznej sytuacji procesowej, a nie twoim życzeniom, jak poprzednio.

pionek1407 napisał:
Czy sąd umorzył postępowanie, bo umowa była źle napisana? Zdecyduj, którą opcje wybrałbyś teraz nie korzystając z forum jak przy skladaniu pozwu w EPU? Nie pisz, że właśnie o to pytasz, tylko zastanów się, który punkt odpowiada twojej faktycznej sytuacji procesowej, a nie twoim życzeniom, jak poprzednio.
Sąd umorzył postępowanie, bo zaznaczyłem nieprawidłową opcję w odsetkach. Jakbym wiedział, który punkt odpowiada mojej sytuacji procesowej to bym nie pisał tutaj z prośbą o poradę. Chyba to jest logiczne. W związku z tym, że nie wiem co wybrać to napisałem własnie tutaj, żeby może ktoś doradził a nie pytał mnie którą opcję bym wybrał. Sytuację procesową opisałem juz kilkukrotnie.

Nie... „bo zaznaczyłem nieprawidłową opcję w odsetkach". nie, tak sąd nie uzasadnił. „Sąd wydał mi postanowienie umarzające postępowanie z uwagi, że powód żąda zasądzenia od pozwanego odsetek przekraczających maksymalną wysokość odsetek za opóźnienie, o których mowa w art. 481 §2 [1] k.c.„ Nie zrozumiałeś nic? Jeżeli umowne odsetki przewyższają maksymalne, należą się odsetki maksymalne. a więc który punkt wybierasz tym razem? Odsetki umowne.... do maksymalnych. Nie możesz pisać ....tylko maksymalnych, bo nie miałeś ich w umowie. Miałeś odsetki umowne. Jest teraz logiczne? Myślenie ma przyszłość.

pionek1407 napisał:
Nie... „bo zaznaczyłem nieprawidłową opcję w odsetkach". nie, tak sąd nie uzasadnił. „Sąd wydał mi postanowienie umarzające postępowanie z uwagi, że powód żąda zasądzenia od pozwanego odsetek przekraczających maksymalną wysokość odsetek za opóźnienie, o których mowa w art. 481 §2 [1] k.c.„ Nie zrozumiałeś nic? Jeżeli umowne odsetki przewyższają maksymalne, należą się odsetki maksymalne. a więc który punkt wybierasz tym razem? Odsetki umowne.... do maksymalnych. Nie możesz pisać ....tylko maksymalnych, bo nie miałeś ich w umowie. Miałeś odsetki umowne. Jest teraz logiczne? Myślenie ma przyszłość.
Nie ma takiego wariantu. Są tylko warianty zbliżone:

Czym to się różni?

Załączniki

Wysokością odsetek - maksymalne mają inną wysokość niż maksymalne za opóźnienie.

yogi123 napisał:
Wysokością odsetek - maksymalne mają inną wysokość niż maksymalne za opóźnienie.
Które w mojej sytuacji powinienem wybrać? Maksymalne za opóźnienie?

"W umowie był zapis, że za każdy dzień zwłoki w płatności będą naliczane odsetki w kwocie 0,3% dziennie." a wiec nie chodzi o odsetki kapitalowe ( bez okreslenia za opoznienie), tylko za zwloke za kazdy dzien czyli za opoznienie, czyli ta dolna pozycja. Tak jest dokladniej procesowo, ale gdybys wzial ten gorny zapis to i tak w umowie jest zapisane " za zwloke" czyli za opoznienie, wszystko odnosi sie do umowy. Skoro masz z tym zrozumieniem problemy to uzyj dolnej pozycji , tak bedzie dla ciebie bezpieczniej.

Powrót