Sprawa w sadzie a jednak notariusz.

• Autor wątku Autor wątku Sylwias1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sylwias1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, dokumenty złożone w sądzie pod koniec grudnia.
Sprawa prosta bo 1 osoba dziedzicząca.
Sąd od 3 mies nie ustalił nawet sygnatury sprawy.
Co jeśli chciałabym jednak załatwić to u notariusza?
Nie patrze już na te 205 zł wpłacone bo wiem że nie odzyskam. Ale za miesiąc kończy się w aucie OC- nie mogę nic z autem zrobić i wiele innych czynników.
Czy jest taka opcja że w trakcie tej sprawy pójdę do notariusza I on to ogarnie?
Czy czekać cierpliwie - kara za brak OC będzie bolesna.

Sylwias1987 napisał:
Czy czekać cierpliwie - kara za brak OC będzie bolesna.
UFG "patrzy" na ciągłość ubezpieczenia. Z jakiego konta opłata to ich nie interesuje

jan.jakub napisał:
UFG "patrzy" na ciągłość ubezpieczenia. Z jakiego konta opłata to ich nie interesuje

Dziękuję bardzo za odpowiedź- czyli OC że zniżkami mamy na chwilę opłaty a dopiero kolejno zgłoszenie nowego wlasciela?

A jak to wygląda jeśli chodzi o rezygnację że sprawy spadkowej w sadzie? I jednak notariusz?
Od tej miejscowości dzieli mnie 100km i jednak wolałabym to szybciej uregulować

Sylwias1987 napisał:
A jak to wygląda jeśli chodzi o rezygnację że sprawy spadkowej w sadzie? I jednak notariusz?
Wniosek został złożony więc sąd musiałby umorzyć postępowanie - należałoby złożyć do sądu pismo o cofnięciu wniosku.
Przepis prawny:
art. 512 Kodeks postępowania cywilnego
§ 1. Po rozpoczęciu posiedzenia albo po złożeniu przez któregokolwiek z uczestników oświadczenia na piśmie cofnięcie wniosku jest skuteczne tylko wtedy, gdy inni uczestnicy nie sprzeciwili się temu w terminie wyznaczonym.
§ 2. Cofnięcie wniosku o wszczęcie postępowania jest bezskuteczne w sprawie, której wszczęcie mogło nastąpić z urzędu.
Po uprawomocnieniu się postanowienia o umorzeniu postępowania o stwierdzenie nabycia spadku można będzie zwrócić się do notariusza o sporządzenie aktu poświadczenia dziedziczenia.

Powrót