sprawa w sadzie z ultimo co zrobic????

• Autor wątku Autor wątku iwonaaa201
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwonaaa201

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.w 2009r wziełam znajomej pozyczke w prowidencie,ktota miala splacic, caly czas trwierdzila ze ja splacila. wczoraj dostalam pismo z sadu ze odbedzie sie sprawa w sadzie z powodztwa firmy ULTIMO o niesplacenie pozyczki. Chcialabym sie dowiedziec czy musze stawic sie na tej sprawie w powiadomieniu pisze ze stawiennictwo obowiazkowe?czy jesli nie pojde wynikna z tego jakies konsekwencje?Prosze o pomoc

iwonaaa201 napisał:
?czy jesli nie pojde wynikna z tego jakies konsekwencje?Prosze o pomoc
Np. grzywna. Nie lepiej iść i podnieść zarzut przedawnienia? O ile jest przedawnione...

korf napisał:

A skąd to wiesz?? Skąd wiesz, a jakim charakterze ma być przesłuchana pytająca?? Pierwsze słyszę, aby za niestawiennictwo strony była nakładana grzywna. Na świadka owszem...

mam byc przesluchiwana w charakterze strony z powodztwa ULTIMO. wiec co jednak musze sie stawic tak?a jesli nie pojde to jakie konsekwencje poniose....

korf napisał:
art kpc 214 par 2

Moim zdaniem w tym wypadku nie ma zastosowania. Jakie to okoliczności (nieprawdziwe) zostały podniesione przez pozwaną, które skutkują odroczeniem rozprawy??

W tym przypadku niestawiennictwo będzie skutkowało pominięciem dowodu z przesłuchania pozwanego.

PS.

Ile lat pracuję w SR, to jeszcze nigy nie spotkałem się z grzywną dla strony za niestawienie się na rozprawie...

proponuję udać się na sprawę - sprawa prawdopodobnie z tego co piszesz do wygrania. nie było spłacane, zatem stało się szybko wymagalne w całości, więc przedawnienie jak najbardziej pasuje.

Być może Twój prezes dał takie a nie inne dyspozycje. Spotkałem parę razy z dyscyplinowaniem w ten sposób - stronę n.p. w nieprocesie art 429kpc
Tak czy siak, może rozpoznać pod nieobecność i wydać wyrok.
iwonaaa201 napisał:
.w 2009r wziełam znajomej pozyczke
Warto sprawdzić czy nie przedawnione....optuję, że tak.

chodzi mi oto czy jesli sie nie stawie to czy moga mnie doprowadzic pod asysta policji na kolejna rozprawe? na papierku z sadu napisane jest stwiennictwo obowiazkowe....nie mam mozliwosci pojscia na sprawe bo nie ma mnie w miejscu zameldowania na chwile obecna

KORF a gdzie moge to sprawdzic? czy jest przedawnione?

Powrót