Sprawa w sadzie za probe wyłudzenia 50 zl...

• Autor wątku Autor wątku Bajtak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bajtak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam, mam kilka pytan, dostalem dzis pismo:

Sad rejonowy[...] w rozwazania kwestii warunkowego umozennia postepowania w sprawie ...

CHodzi o to ze ok 17 miesiecy temu "zlamalem hasslo" goscia na allegro, i probowalem osiagnac jakies kozysci majatkowe, [49.99 zl] dostalem jakies pouczenie ze tam moge sie dobrowolnie poddac karze, moge wziazc obronce itp.., pozniej jest oskarzenie oto ze.. "jak wyzej' uzasadnienie , i jakies dowody w sprawie . Czy byla by jakas chetna osoba do pomocy bo nie bardzo rozumiem tego calego ich aktu i pouczenia. Do winy sie nie przyznalem, hasla nie zlamalem, jednak logowalem sie na konto tego pana bo to byl niby kumpel z gry, ktoremu mialem pomoc a z ktorym robilem interesy , a tu sie okazuje ze to nie bylo jego konto, moje ip jest i jestem oskarzonym. Co mi grozi, jak mam sie zachowac w sadzie ? mam sie przyznac do tego? mam sie poddac dobrowolnie karze czy dalej mowic ze jestem niewinny ? :o

Z jakiego artykułu jest pan oskarzony no i czy jest Pan winny?

z art. 13$ , 1kk w zw. z art. 286$ 1kk

jest to bardzo skomplikowana sprawa, na konto tego pana co mnie oskarza logowalem sie 2 razy, i nie mialem zamiaru miec z tego zadnych kozysci majatkowych, tak brzmialo moje wyjasnienie, gdyby pan mogl by co nieco o tym powiedziec to moglbym panu zeskanowac to co dzis dostalem z sadu.

Zostal Pan 0po prostu oskarzony o usilowanie oszustwa. Jest jedno zasadnicze pytanie istotne dla wyjasnienia tej sprawy: skad mial Pan te hasło, skoro utrzymuje Pan ze go nie zlamal?

Poniewaz ja zajmuje sie sprzedaza rzeczy i wirtualnych pieniedzy na allegro. Na swoim koncie mialem ponad 70 pozytywnych komentarzy za takie transakcje , i mialem stalych klijentow ktorzy ode mnie kupowali te wirtualne pieniadze, to bylo 1.5 roku temu wiec nie moge pamietac szczegółów ale wiem ze koleś mi podał swoje dane [na allegro] w tej grze abym mu sprawdzil jego aukcje [sprzedawal jakies swoje rzeczy zeby miec kase dla mnie] bo on teraz gra i boi sie ze bedzie mial lagi. wiec ja sie zalogowalem na to jego konto 2 razy bodajrze. Wiec jesli mi podal prawidlowe dane do logowania, i zalogoawlem sie za 1 razem, to nie moglo mi przyjsc do glowy ze to jest jakis oszust czy cos. I pytanie skad znal dane logowania tego goscia co mnie oskarza ? :?

i mam pytanie co to znaczy "w celu warunkowego umozenia sprawy"

czy dostane jakis wyrok czy mi przedstawia jakies warunki na ktore musze sie zgodzic zeby umozyli sprawe ?

[dodam ze do zadnego oszustwa nie doszło]

chodzi tu o srodek probacyjny w postaci warunkowego umorzenia postepowania. Sad moze zastosowac ten srodek jezeli wina i spoleczna szkodliwosc czynu nie sa znaczne, okolicznosci popelnienia przestepstwa nie budza watpliwosci, nie byl Pan karany za przestepstwo umyslne, Pana postawa, warunki osobiste i dotychczasowy sposob zycia uzasadniaja przypuszczenie ze bedzie Pan przestrzegal porzadku prawnego. W.u.p nastepuje na okres proby od roku do 2 lat. Dodatkowo sad moze w okresie proby nalozyc nadzor kuratora, osoby godnej zaufania, itp.
Tylko nie wiem co moglobyc dalej w tym pismie? trzeba by je bylo w calosci zobaczyc...

Prosze podac e-maila, to zeskanuje panu i wysle calość

Powrót