Sprawa w toku - pytanie co dalej

• Autor wątku Autor wątku przemek_szczecin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemek_szczecin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Postawiono mi zarzut z art. 293kk. Czy jeżeli sąd uzna moją winę z art. 292 kk czyli nieumyślego paserstwa (a mam na to dowody iż nie wiedziałem o tym co wiedzieć powinienem), mogę sprzedawcy wytoczyć proces w sądzie cywilnym z art. 23 i 24 kc o naruszenie moich dóbr osobistych??? Bo wiem że jeżeli dowiedzie mi prokurator winę z art. 291kk pozew będzie nieuzasadniony ponieważ zakupiłem płyty umyślnie i sam sobie zrobiłem "źle".......

[cytat="kadi"]Paserstwo nieumyślne to też "źle".[/cytat]

ale gdyby nie to iż sprzedawca zataił wszelkie fakty że towar zdobył niezgodnie z prawem nie byłbym ciągany po policjach, nie musiałbym świecić oczami przed narzeczoną i moją przyszłą rodziną, nie musiałbym prosić pracodawcy o pomoc radcy prawnego i adwokata firmy...... ponieważ nie kupiłbym takowego oprogramowania.....

proszę o jakąś konkretną odpowiedź, spodkanie z radcą prawnym firmy mam za 3tyg. a chciałbym już coś wiedzieć..... czy w ogóle zaczynać ten temat.....

bo jak nic z tego to przyznam sie do 291.2kk i tyle..... poddam sie dobrowolnie karze i zapomne o sprawie :)

Nikt Ci konkretnie nie poradzi nie znając wszystkich okoliczności zdarzenia. Paserstwo niumyślne zachodzi wtedy gdy sprawca nie wiedział że rzecz pochodzi z czynu zabronionego ale na podstawie wszystkich okoliczności powinien i mógł przypuszczać że tak jest. Dlatego wszystkie okoliczności czynu są tu szczególnie istotne.

jak zostaniesz skazany za przestepstwo umyślne to nie wygrasz przed sadem cywilnym - wyrok stanowi dowód najwazniejszy dla tej sprawy. jak za nieumyslne to masz szansę wygrać.

Powrót