Sprawa wygrana a komornik nie zwalnia konta co robić?

• Autor wątku Autor wątku GreenBeret
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GreenBeret

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Komornik zajął mi konto pomimo nie posiadania długu wg mnie oczywiście, sprawa dotyczyła czesnego za studia z przed obecnie 11 lat, sprawę oraz apelację wygrałem, ale Pan komornik od Marca nie kwapi się na zwolnienie zajętego konta, nawet pieniądze od firmy windykacyjnej wpłynęły jako zwrot moich kosztów a Pan Jegomość konta nie zwolnił.
Co robić bo to już przesada?
Nadmienię, że 21.04 kancelaria adwokacka wysłała mu pismo o natychmiastowe zwolnienie rachunku w związku z wygraną sprawą, ale ze strony komornika nastąpiło jedynie żądanie o oryginał wyroku (otrzymał kopię odpisu) czy on ma prawo do takich działań?
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
złożyć skargę na komornika koszt 100,00zł.

GreenBeret napisał:
Nadmienię, że 21.04 kancelaria adwokacka wysłała mu pismo o natychmiastowe zwolnienie rachunku w związku z wygraną sprawą, ale ze strony komornika nastąpiło jedynie żądanie o oryginał wyroku (otrzymał kopię odpisu) czy on ma prawo do takich działań?
Pozdrawiam.

Adwokat może poświadczać kopię za zgodność z oryginałem. Jeżeli zostało to zrobione, żądanie komornika jest bezzasadne.

A jak wygląda sprawa z kosztami egzekucyjnymi? Kogo obciążył komornik?

guest_user napisał:
A jak wygląda sprawa z kosztami egzekucyjnymi? Kogo obciążył komornik?
*
komornik powinien wydać odpowiednie postanowienie związane z prowadzoną egzekucją oraz kogo obciążył kosztami egzekucyjnymi.

Ponoć skargę rzadko uznają, nawet jak jest zasadna;
Nic nie wiem o kosztach egzekucyjnych od komornika, firma windykacyjna mi pieniądze zwróciła które zostały mi zasądzone, ale co do komornika to cisza, ja nawet żadnego pisma od niego nie miałem bo te wysyłał na adres gdzie ani ja ani nikt z rodziny nie mieszka od lat, podobnie sąd.
O sprawie dowiedziałem się jak mi konto zbanował i wszedł na pensję, dzięki szybkiej reakcji udało mi się nic na jego korzyść nie stracić, ale blokady konta dziad nie zwalnia... i to nasze prawo kochane... :(
Aha prawnik w tym tygodniu wysłał pismo za potwierdzeniem zgodności i komornik je otrzymał, ale się do niego nie odniósł takie info dostałem przy niemiłej rozmowie z infolinią u powyższego...

Ostatnia edycja:
Jeszcze jedno czy komornik pomimo wygranej sprawy przeze mnie i uznania przez sądy roszczeń powoda za bezzasadne może czy ma prawo mnie czymkolwiek obciążać??

Nie powinien. Egzekucja wszczęta była niecelowo de facto. A w takim przypadku kosztami obciąża się wierzyciela - wnioskodawcę wszczęcia egzekucji. Jeżeli komornik postanowi inaczej - skarga :)

auroris napisał:
Nie powinien. Egzekucja wszczęta była niecelowo de facto. A w takim przypadku kosztami obciąża się wierzyciela - wnioskodawcę wszczęcia egzekucji. Jeżeli komornik postanowi inaczej - skarga :)
Zależy jaka jest treść pisma o umorzeniu

Uzasadnienia nie mam ale wyrok I instancji brzmiał:
......o zapłatę oddala powództwo.
II instancji:
..... na skutek apelacji strony powodowej od wyroku Sądu Rejonowego gdzieś tam oddala powództwo i zasądza od powoda na rzecz pozwanego kwotę (milion pln) tytułem kosztów postępowania apelacyjnego. :) chciałbym :)
Ja bym to nazwał całkowitym zwycięstwem, tylko bydlak bo takie działanie to już godne nie urzędnika tylko bandyty nadal nie zwolnił mi konta... :(
Nadmieniam, że FIRMA POWÓD już nawet na to zablokowane konto przelała mi pieniążki za przegraną bo nie spodziewałem się takich jaj i kazałem tam przelać. :(

Ostatnia edycja:
Wysłałeś wniosek o umorzenie egzekucji?

jak wygląda taki wniosek?
do komornika poszło PISMO PEŁNOMOCNIKA w którym w związku z wyrokiem sądu .... wnieśliśmy o zwolnienie spod zajęcia rachunku bankowego, napisaliśmy również , że w związku z powyższym egzekucja jest bezzasadna i wnieśliśmy o jej natychmiastowe wstrzymanie.

GreenBeret napisał:
do komornika poszło PISMO PEŁNOMOCNIKA w którym w związku z wyrokiem sądu .... wnieśliśmy o zwolnienie spod zajęcia rachunku bankowego, napisaliśmy również , że w związku z powyższym egzekucja jest bezzasadna i wnieśliśmy o jej natychmiastowe wstrzymanie.
Przytocz treść tego pisma - bo albo pełnomocnik się nie popisał, albo komornik przegina. Trzeba ustalić wersję

W imieniu dłużnika xy, pełnomocnictwo w aktach sprawy, w związku z wyrokiem Sądu Okręgowego w ....... z dnia...... wnoszę o zwolnienie spod zajęcia rachunku bankowego dłużnika ustalonego w przedmiotowym postępowaniu.
W związku z powyższym wyrokiem egzekucja w przedmiotowej sprawie jest bezzasadna, dlatego też wnoszę o natychmiastowe zwolnienie z egzekucji rachunku bankowego mojego mocodawcy.

Podpis.

Tak to wyglądało.

Ps.
Dziś dzwoniłem do komornika, przy powyższym piśmie wyrok nie został potwierdzony za zgodność (radca nie wiedział?? trochę mnie to dziwi), przy ponownym już tak ale tego treści nie znam bo nie mam u siebie kopii natomiast po rozmowie z kimś z kancelarii komornika uzyskałem informację iż mój wniosek zostanie obecnie rozpatrzony (tym razem podpisany za zgodność) mam czekać do czwartku.
Szlag mnie normalnie trafi.

Ostatnia edycja:
Zmień radcę, bo jeżeli taki wniosek złożył to tragedia jakaś - a na drugi raz pomyśl zanim nazwiesz kogoś bandytą.... Mam nadzieje, że w tym drugim piśmie wniósł już o umorzenie postępowania

I to we właściwym trybie art.825 KPC:

Art. 825. Organ egzekucyjny umorzy postępowanie w całości lub części na wniosek:
...
2) jeżeli prawomocnym orzeczeniem tytuł wykonawczy został pozbawiony wykonalności albo orzeczenie, na którym oparto klauzulę wykonalności zostało uchylone lub utraciło moc;

Należało/należy złożyć wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego w trybie art. 825 pkt 2 k.p.c., obciążenie wierzyciela kosztami postępowania oraz uchylenie dokonanych zajęć.
Dołączasz odpis wyroku z zakreśloną prawomocnością

Nie było mnie kilka dni przepraszam.
Nie nazwałem nikogo Bandytą, tylko sposób zachowania...ale nie ważne bo nie o to tu chodzi.
Czy oddalenie powództwa w całości nie jest powodem do zdjęcia blokady konta?
Bo komornik odpisał, że nie widzi podstaw do zaprzestania... no ja pier......
Teraz to mi ręce dopiero opadły chyba do interwencji napiszę.

Jeszcze raz i po polsku. To co Ci wysłał radca do komornika to jakiś - przepraszam - bełkot. Masz złożyć wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego. Tak jak napisała Amelia. Cud że w sądzie wygrałeś (ten sam Cię reprezentował?)

jak dam rade to zrobię skany i wrzucę. ale dziś to już do pracy. mam nadzieję że zdążę do weekendu.
Pozdrawiam

Powrót