Sprawa z art.207 par.1 w toku

• Autor wątku Autor wątku Agnieszka15011986
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agnieszka15011986

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Toczy się właśnie moja sprawa o znęcanie psychiczne i fizyczne (oskarżony- obecnie już mój były mąż)- Ja występuje jako oskarżycielka posiłkowa! Odbyły się już aż 3 sprawy. I będzie kolejna. Oskarżony ostatnio namieszał i choć Ja nie chciałam zdecydowałam się na wezwanie pewnego świadka!!! W sumie było to pod bardzo dużą presją i emocjami!!! Ta osoba bardzo sobie nie życzy być świadkiem i mieszać się w tą sprawę. Ta ostatnia sprawa na której to właśnie podałam tą osobę na świadka odbyła się 8 maja 2009 r. Kolejny termin rozprawy jest na 26 czerwca 2009 r. Teraz jestem bardzo zdesperowana i bardzo chciałabym wycofać tego świadka!!! Czy jest taka możliwość abym wnioskowała o uchylenie wezwania tej osoby na sprawę w charakterze świadka!!! Proszę o pilną odpowiedź!

Agnieszka15011986 napisał:
Teraz jestem bardzo zdesperowana i bardzo chciałabym wycofać tego świadka!!! Czy jest taka możliwość abym wnioskowała o uchylenie wezwania tej osoby na sprawę w charakterze świadka!!!

Nie ma takiej możliwości. Świadka wzywa Sąd, a nie strona. Jeżeli Sąd zdecydował się na wezwanie świadka, to ma on obowiązek się stawić i złożyć zeznania w sprawie. Nie znamy szczegółów sprawy, ale proszę pamiętać iż w sytuacji kiedy świadkiem jest osoba najbliższa dla oskarżonego (członek jego rodziny), świadek taki może odmówić składania zeznań - art. 182 par. 1 k.p.k.

W internecie na google poszukałam informację, iż mogę napisać prośbę o wycofanie świadka! W sprawie tej jestem jak napisałam- oskarżycielką posiłkową! Sama podałam tego świadka! Ale teraz chcę to wycofać, gdyż dowiedziałam się, że ta osoba ma powiązania z oskarżonym i może działać na moją niekorzyść!

Powrót