Sprawa za pobicie, proszę o porady

• Autor wątku Autor wątku revo22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

revo22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam. Wczoraj podczas imprezy u jednego człowieka domownik przesadzil z alkoholem lub poniosły go emocje. Zaczął bic i kopac mojego kolege, ja sie rzucilem przykrylem go sobą przez co mam złamany nadgarstek, bo dostalem kopa w ręke. Bylem w szpitalu, mam załozony gips. Kolega ma 3 szwy na głowie i on jest jedynym swiadkiem. Policja zawiozla nas do szpitala i spisala jego i nas. Dodatkowo czlowiek ten skopal mi drzwi w samochodzie gdy bylem w szpitalu przez co mam drzwi do malowania. I tu moje pytania. Chce mu zrobic sprawe w sadzie za to co zrobil co musze zrobic gdzie isc i jakie mam szanse ze ten czlowiek odpowie za to co zrobil. Dodam ze ma zawiasy nałożone za posiadanie narkotyków. Prosze o porady pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Proszę udać się do właściwej terytorialnie jednostki Policji i złożyć zawiadomienie o przestępstwie.
Spowodowanie uszkodzenia ciała innej osoby na okres przekraczający 7 dni jest przestępstwem z art. 157 par. 1 k.k. Oczywiście - do oceny tego czy obrażenia są na okres powyżej czy poniżej 7 dni, zadecyduje biegły, ale ja osobiście nie znam żadnego złamania które w ciągu 7 dni by się zrozło :D
Co do uszkodzenia mienia to o ile wartość uszkodzeń przekracza kwotę 250zł to również jest to przestępstwo - jeżeli zaś poniżej 250zł to jest to wykroczenie.
Jak Będziesz się wybierał na Komendę, to weź ze sobą dokumentację medyczną - policjanci ją skserują i dołączą do akt.

Powrót