Sprawa zgłoszona do PIP-i co dalej?

• Autor wątku Autor wątku allegro_weeget
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

allegro_weeget

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry. 31 sierpnia rozstałam się z pracodawcą na mocy porozumienia stron art.30.par.1.pkt1 KP. -1 września już zaczynałam pracę w nowym miejscu.Do tej pory nie otrzymałam ekwiwalentu za niewykorzystany urlop. W roku 2020 nie wzięłam urlopu (z przysługujących 26), a za 2019 zostało mi 7 dni zaległego. Z moich prób kontaktu z kadrami/ osobami decyzyjnymi wiem tylko tyle że cytuje:"jeszcze poczekam sobie bo jeszcze wypłacają odprawy ludziom z maja" - tylko tyle raczył mi odpisać mój były kierownik regionu. Przestali odbierać telefony i odpisywać na maile. Sprawę zgłosiłam do PIP, i nie chodzi tu tylko o brak wypłaconego ekwiwalentu, ale również o inne nieprawidłowości, które miały miejsce dużo wcześniej: pracodawca wypłacał nam wynagrodzenia w ratach, czasem z opóźnieniem miesięcznym. Były nieprawidłowości w prowadzeniu ewidencji obecności, niesłusznie pomniejszana wypłata -co w końcu miało być wyrównanie ale żaden z pracowników tych pieniędzy nie zobaczył.
1. PIP odpisał mi, iż musi przeprowadzić kontrolę w zakładzie pracy i odbędzie się ona w ciągu 2 MSC. Czy jeśli zgłosiłam sprawę do PIP to czekać na wynik kontroli czy od razu złożyć pozew do sądu pracy? Słyszałam, że do takiej kontroli może być też "wezwany"ZUS i skarbówka. Moje składki w ZUS są opłacone tylko do kwietnia. Czy PIP też się tym zajmuje?
2. Były pracodawca ubiegał się o tarczę antykryzysową ( nie dostał jej ponieważ urząd odmówił z powodu wcześniejszych problemów firmy z długami etc.)i obniżył nam wymiar czasu pracy od połowy 4 kwietnia do końca lipca na 0.8 etatu. W jakim stopniu obniży to mój wymiar urlopu za 2020 rok? Pytałam wielokrotnie kadry, ale albo nie odpisują na mail albo zasłaniają się tym, że nie ma ich teraz w biurze i nie mają jak sprawdzić.
3. Sprawa została zgłoszona do PIP w Warszawie-tam jest główną siedziba firmy. Ale wiem od znajomych z byłego miejsca pracy że pan prezes wygasza centralę w Warszawie, on natomiast przebywa na stałe w Tarnowie. Założył sobie też druga firme, która jest łudząco podobna do obecnej, tylko inna nazwa i główną siedziba. Firma ma ogromne długi i jest w trakcie postępowania układowego. Część placówek już podobno zmieniła szyld na nową nazwę. Czy to wpłynie na wynik kontroli? Czy muszę to dodatkowo zgłaszać do PIP?Pan prezes ma już doświadczenie z kontrolami PIP i ZUS.
4. Od połowy maja do końca sierpnia przebywałam na L4 z powodu operacji ręki. Czy PIP może mieć zastrzeżenia, że umowa została rozwiązana w dniu kiedy formalnie byłam jeszcze na L4? Miałam L4 do końca września, ale z powodu znalezienia odpowiadającej mi pracy w wyuczonym zawodzie skróciłam L4 do końca sierpnia i doszlismy do porozumienia z pracodawcą, że mogę odejść z dnia na dzień. Druga kwestia-Chorobowe wypłacał mi pracodawca. Ostatnio przeczytałam, że dla osób które pobierały zasiłek w okresie covid i obniżonej podstawy można ubiegać się o przeliczenie świadczenia.
https://www.zus.pl/o-zus/aktualnosc...-pracy-na-podstawie-ustawy-o-covid-19/3613586
Kiedy poszłam na L4, myślałam że otrzymam 80% ze średniej moich zarobków z ostatnich 12 MSC. A otrzymałam 80% z obniżonego 0.8etatu z kwietnia i to samej podstawy. Moja wypłata to podstawa-najniższa krajowa +dodatek funkcyjny kierownika+premia. Czy powyższy artykuł o przeliczeniu świadczenia miałby zastosowanie w moim przypadku?
5. Czy w przypadku sprawy w sądzie, mogę posiłkować się dowodami takimi jak kopie maili? Odkąd nowy pan prezes przejął stery w firmie i zaczęły się dziać dziwne rzeczy, przezornie kopiowałem maile, które były do nas jako kierownikow wysyłane. A są w nich i karkołomne tłumaczenia odnośnie braku wypłat, niesłusznie pomniejszonych, ewidencji pracowniczej, czy ogólnej kondycji firmy. Mam obiekcje czy mogę te maile upublicznić, wszak to wewnętrzna korespondencja firmy. Ale czy jeśli zostanę postawiona pod ścianą, mogę ją wykorzystać?
Z góry bardzo dziękuję za informacje i udzieloną pomoc.

Powrót