Sprawca nie zgłasza kolizji

• Autor wątku Autor wątku PawełWrocław
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PawełWrocław

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,

Szukałem na forum podobnych tematów, żeby nie zaśmiecać niepotrzebnie działu ale nic nie znalazłem, więc zdecydowałem się założyć nowy wątek. Mam następujący problem. W marcu miałem stłuczkę. Nie była z mojej winy, sprawca przyznał się. Spisaliśmy oświadczenie sprawcy i nie wzywaliśmy policji. Natychmiast zgłosiłem szkodę do ubezpieczyciela sprawcy(Allianz). Szkoda została wyceniona. Jest maj a ja nadal czekam na wypłatę pieniążków. Od Allianz otrzymałem pismo, że sprawca nie zgłosił u nich kolizji. Po telefonie do niego powiedział, że wyśle i teraz już nie odbiera wogóle. Co mogę zrobić w takiej sytuacji ? Napisałem już do Allianz żeby naliczali mi odestki za czekanie.

TU raczej nie wypłacają odszkodowania, jeśli sprawca nie potwierdzi zdarzenia (czyli się nie przyzna). Skoro masz wycenę, to możesz wysłać sprawcy wezwanie do zapłaty. Jeśli to nie poskutkuje, to pozostaje tylko sąd. Innym wyjściem jest naprawić pojazd za własne pieniądze i dopiero wtedy dochodzić roszczeń. Byłoby to o otyle lepsze, że sądy bardziej wierzą wystawionym fakturom niż tego typu wycenom, dla potwierdzenia których powołują biegłych, co wydłuża proces i go "podraża"

Ja mam podobny problem, z tym że mieszakm w Nl, a do wypadku doszło w Pl.
babeczka wjechała w moje autko na numerach Holendeskich, wezwaliśmy Policję, wymienilismy dane, z tym ze nie spisalismy oswiadczenia woli.
Policjan zrobił protokół i zdjęcia z kolizji i wystawił babeczce mandat, do tej pory czekam na odszkodowanie.
Oszacowanie szkud nastąpiło w nl, bo muselismy wrócić do nl, Hesta miała mieć przedstawiciela w Nl, niestety nie miała :-(.
Musielismy zwrócić się o pomoc do naszego ubespieczyciela w nl, ostatnio przysłali nam pismo w którym informują że tamci nie zgłosili szkody, o co chodzi jak mozna tak ludzi robić w jajo . Prosze pomocy, ja jestem uczciwym obywatelem, i zgłupałam :-9

Powrót