sprawdzenie czy ktoś ściga za abonament

• Autor wątku Autor wątku mariacardana
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariacardana

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
Jak zwykle pytam o kwestie błędów przeszłości, więc wiem, że można mnie skwitować stwierdzeniem "trzeba było płacić" albo "mądry po szkodzie" itp.

Byłam półtora roku temu w Niemczech przez kilka miesięcy, byłam zameldowana w hotelu - i zaczęły do mnie przychodzić listy do ARD. Nie było wezwania do zapłaty, ale druczki o tym, żeby się u nich zameldować albo podać numer kogoś, kto płaci. Głupia byłam, myślałam, że w hotelu to hotel płaci i tyle, więc poprosiłam właściciela o numer hotelowy i im odesłałam ten. Tuż przed wyjazdem dostałam list, że tak fajnie nie ma i numer się nie liczy, bo pokój hotelowy w momencie zameldowania jest jak mieszkanie i czy jest jakiś inny numer, a jak nie to, żebym zgłosiła mieszkanie. Jako że po paru dniach się wymeldowywałam, to już ich zignorowałam. Jak mówię - wezwań do zapłaty czy straszenia karami w tych pismach w ogóle nie było.

Do Polski nigdy nic przyszło.

Teraz mam możliwość wyjechania do Niemiec na vollzeit. No i chciałabym jechać, ale chciałabym się zapytać, czy jest możliwość, że gdzieś tam u nich figuruję i może mi to namącić? Gdzie mogłabym to sprawdzić? Czy jest możliwe, że mi każą płacić karę? Czy po prostu jak w nowym mieszkaniu dostanę list od ard i zacznę grzecznie płacić, to będzie wszystko ok? Jak to wygląda. Proszę, nie piszcie, żem głupia i powinnam była grzecznie wtedy płacić wszystko, żeby się teraz nie stresować, sama o tym dobrze wiem. Z góry dzięki za odpowiedź.

Witam, nie jestem expertem w tej dziedzinie ale raczej nie ominie Cię ta niespodzianka ponieważ to urząd meldunkowy przesyła info do nich. Tak czy inaczej figurują tam Twoje dane i data urodzenia więc odezwą się na 100%. Zmieniałam mieszkanie kilka razy i zawsze dostawalam pisemko na nowy adres. W Niemczech Obowiązkowe jest płacenie abonamentu i raczej nie rozpływa się w przestrzeni. Powodzenia :)

Powrót