Sprawdzenie stanu postępowania egzekucyjnego

• Autor wątku Autor wątku maykell
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maykell

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
W jaki sposób mogę sprawić na jakim etapie jest postępowanie egzekucyjne, mam numer sprawy pod jaką jest zarejestrowana w sądzie oraz dane osobowe komornika. Czy to normalne, że egzekucja wszczęta w maju ubiegłego roku nie jest zakończona? Chodzi o kilka tysięcy zł.

zacznijmy od tego, czy jesteś wierzycielem czy dłużnikiem?
maykell napisał:
W jaki sposób mogę sprawić na jakim etapie jest postępowanie egzekucyjne,
zadzwonić do komornika lub wysłać odpowiednie pismo w którym zawrzesz wniosek o przedstawienie stanu sprawy,
maykell napisał:
Czy to normalne, że egzekucja wszczęta w maju ubiegłego roku nie jest zakończona? Chodzi o kilka tysięcy zł.
może dłużnik jest niewypłacalny - kto to wie.

Tak, jestem osobą będącą wierzycielem. Czy jest wzór takiego pisma, ewentualnie czy jest coś co powinienem zawrzeć w tym piśmie, aby było prawidłowe? Rozumiem, że jeżeli dłużnik faktycznie byłby niewypłacalny i komornik nie był w stanie zdjąć z niego należnych mi środków to wówczas dostałbym pismo z taką informacją?

maykell napisał:
Czy jest wzór takiego pisma,
nie,
maykell napisał:
co powinienem zawrzeć w tym piśmie, aby było prawidłowe?
nazwa wierzyciela, nazwa dłużnika, oznaczenie komornika, sygn akt komorniczych, oraz treść pisma, np jakie podjął czynności w stosunku do dłużnika,
maykell napisał:
jeżeli dłużnik faktycznie byłby niewypłacalny i komornik nie był w stanie zdjąć z niego należnych mi środków to wówczas dostałbym pismo z taką informacją?
jak najbardziej, lub wezwał twoją osobę co do dalszych czynności związanych z prowadzoną egzekucją,

Powrót