peacefrog
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 38
Witam
Spędziłem wiele godzin próbując znaleźć jakieś konkretne informacje na temat możliwości sprawdzenia zawartości paczki w obecności kuriera i prawdę powiedziawszy mam już zupełny mętlik w głowie.
Załóżmy następującą sytuację:
Kupuję towar w sklepie internetowym, płacę przelewem. Przychodzi kurier i.... no właśnie, czy mam prawo zażądać od kuriera otwarcia paczki celem sprawdzenia stanu zawartości? Spotkałem się z opiniami, że złożenie podpisu jest równoznaczne z przyjęciem paczki bez zastrzeżeń co do jej stanu, w związku z czym zamykam sobie w ten sposób drogę do jakichkolwiek roszczeń w przypadku gdyby sprzęt okazał się być mechanicznie uszkodzony.
W regulaminie sklepu Ole Ole jest np następujący zapis:
Kolejną niejasną kwestią jest sporządzenie tzw protokołu szkody. W internecie można spotkać się z opiniami, że klient powinien najpierw podpisać odbiór a potem (w przypadku uszkodzenia) w obecności kuriera sporządzić ewentualny protokół.
na przykład (to znów sklep Ole Ole):
Jak do tego wszystkiego maja się następujące przepisy?
-Kodeks Cywilny -Sprzedaż Przepisy ogólne Art. 544. § 2.
-USTAWA Prawo przewozowe. Art. 74. 1
Będę naprawdę wdzięczny jeśli ktoś przynajmniej z grubsza wyjaśni jak z punktu prawnego wygląda ta cała sprawa z odbieraniem przesyłek o kuriera.
Acha, jeszcze jedno, nie chcę żeby to zabrzmiało jakoś arogancko czy nieuprzejmie, ale naprawdę naczytałem się już wiele wątków gdzie zwolennicy i przeciwnicy kurierów kłócą się do upadłego i piszą na zasadzie: "a mnie to się wydaje..." itd itp. Tak więc chciałbym prosić, żeby pisać naprawdę konkrety najlepiej podparte odpowiednimi przepisami. Myślę, że naprawdę wielu ludziom by to pomogło, bo praktycznie rzecz biorąc poza kłótniami i niejasnymi ogólnikami naprawdę nic na ten temat w internecie nie można znaleźć.
Z góry dzięki za odpowiedzi:beer:
Spędziłem wiele godzin próbując znaleźć jakieś konkretne informacje na temat możliwości sprawdzenia zawartości paczki w obecności kuriera i prawdę powiedziawszy mam już zupełny mętlik w głowie.
Załóżmy następującą sytuację:
Kupuję towar w sklepie internetowym, płacę przelewem. Przychodzi kurier i.... no właśnie, czy mam prawo zażądać od kuriera otwarcia paczki celem sprawdzenia stanu zawartości? Spotkałem się z opiniami, że złożenie podpisu jest równoznaczne z przyjęciem paczki bez zastrzeżeń co do jej stanu, w związku z czym zamykam sobie w ten sposób drogę do jakichkolwiek roszczeń w przypadku gdyby sprzęt okazał się być mechanicznie uszkodzony.
W regulaminie sklepu Ole Ole jest np następujący zapis:
Jest chyba oczywiste, że aby odmówić przyjęcia paczki, nie można podpisywać jej odbioru. Jednak w jaki sposób mam stwierdzić np "uszkodzenie mechaniczne zawartości przesyłki" jeśli kurier nie pozwoli zajrzeć mi do środka?Przy odbiorze przesyłki z zamówionym Towarem, Klient powinien sprawdzić przesyłkę i w przypadku stwierdzenia:
1. uszkodzenia mechanicznego zawartości przesyłki,
2. niekompletności przesyłki,
3. niezgodności zawartości przesyłki z przedmiotem Zamówienia
Klient jest uprawniony do odmowy przyjęcia przesyłki. W takim przypadku Klient powinien niezwłocznie powiadomić Usługodawcę o zaistniałej sytuacji w celu przygotowania nowej dostawy.
Kolejną niejasną kwestią jest sporządzenie tzw protokołu szkody. W internecie można spotkać się z opiniami, że klient powinien najpierw podpisać odbiór a potem (w przypadku uszkodzenia) w obecności kuriera sporządzić ewentualny protokół.
na przykład (to znów sklep Ole Ole):
Wszystko pięknie ładnie, tylko spotkałem się z opiniami, że kurier nie ma żadnego obowiązku sporządzać protokołu na miejscu, a nawet nie ma obowiązku asystować klientowi w otwarciu paczki. Podobno firma kurierska ma 5 czy 7 dni na przysłanie kogoś, aby sporządził protokół szkody, jeśli klient się tego domaga. Jeśli tak jest w istocie to jakim cudem klient ma udowodnić że ewentualne uszkodzenie nie nastąpiło już po dostawie - z jego winy?po odbiorze produktu, przy kurierze masz prawo sprawdzić towar pod kątem uszkodzeń mechanicznych. W przypadku stwierdzenia takich uszkodzeń, zażądaj u kuriera sporządzenie protokołu szkody - protokół stanowi podstawę wszczęcia postępowania reklamacyjnego.
Jak do tego wszystkiego maja się następujące przepisy?
-Kodeks Cywilny -Sprzedaż Przepisy ogólne Art. 544. § 2.
Jednakże kupujący obowiązany jest zapłacić cenę dopiero po nadejściu rzeczy na miejsce przeznaczenia i po umożliwieniu mu zbadania rzeczy.
-USTAWA Prawo przewozowe. Art. 74. 1
Jeżeli przed wydaniem przesyłki okaże się, że doznała ona ubytku lub uszkodzenia, przewoźnik ustala niezwłocznie protokolarnie stan przesyłki oraz okoliczności powstania szkody. Przewoźnik wykonuje te czynności także na żądanie uprawnionego, jeżeli twierdzi on, że przesyłka jest naruszona.
Będę naprawdę wdzięczny jeśli ktoś przynajmniej z grubsza wyjaśni jak z punktu prawnego wygląda ta cała sprawa z odbieraniem przesyłek o kuriera.
Acha, jeszcze jedno, nie chcę żeby to zabrzmiało jakoś arogancko czy nieuprzejmie, ale naprawdę naczytałem się już wiele wątków gdzie zwolennicy i przeciwnicy kurierów kłócą się do upadłego i piszą na zasadzie: "a mnie to się wydaje..." itd itp. Tak więc chciałbym prosić, żeby pisać naprawdę konkrety najlepiej podparte odpowiednimi przepisami. Myślę, że naprawdę wielu ludziom by to pomogło, bo praktycznie rzecz biorąc poza kłótniami i niejasnymi ogólnikami naprawdę nic na ten temat w internecie nie można znaleźć.
Z góry dzięki za odpowiedzi:beer: