sprawdzian dla ucznia do domu

• Autor wątku Autor wątku ruda_2014
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ruda_2014

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Poradnia Psychologiczno Pedagogiczna zaleciła nauczycielowi oddawac sprawdzian do domu celem przecwiczenia zadan...Uczen otrzymuje sprawdzian po sprawdzeniu go i zostaje omówiony, ale nauczyciel nie ma najmniejszej ochoty oddawac stworzonych przez siebie testów z obawy przed ich rozpowszechnieniem. Z drugiej zas strony szkoła ma bezwzgledny obowiazek przestrzegac zalecen takiej poradni...ale czy ona może pisac sobie w opinii co chce? a czy nauczyciel musi sie temu poddac mimo, że czuje iz zostaja pogwałcone jego prawa. I co teraz?

Witaj, a możesz to opisać jeszcze raz, tylko bardziej zrozumiale?

Uczen, ma trudności w nauce...zdiagnozowano u niego dysleksję rozwojową. Kiedy trudności w szkole pogłębiły się, jego mamuśka troskliwa pobiegła do poradni, w której był badany i załatwiła sobie odpowiedni wpis, a mianowicie:
- mam czytac mu sprawdzian na głos
-mam mu oddawac sprawdzian sprawdzony do domu.
Ja jednak mam wątpliwości czy te zalecenia są zgodne z literą prawa, bo:
czytamy na głos tylko uczniom, u których stwierdzono dysleksję głęboką, a ten uczen ma tylko rozwojową
- po drugie nikt nie może mnie zmusic do dawania mu moich sprawdzianów bo to są moje prace autorskie, które sama w pocie czoła tworzyłam, a jak uczniowie sobie je rozpowrzechnią to co?
Mam nadzieję, że teraz wyjaśniłam zrozumiale?
Pozdrawiam i dziękuję

ruda_2014 napisał:
...czytamy na głos tylko uczniom, u których stwierdzono dysleksję głęboką, a ten uczeń ma tylko rozwojową
taka sytuacja jest poza zakresem praw autorskich, to powinno być chyba regulowane przepisami ministerialnymi...?
- po drugie nikt nie może mnie zmusić do dawania mu moich sprawdzianów bo to są moje prace autorskie, które sama w pocie czoła tworzyłam, a jak uczniowie sobie je rozpowszechnią to co?
hm, to nie tak prosto.

#1. twoje sprawdziany będą posiadać ochronę prawnoautorską, jeśli spełniają warunki bycia utworem w świetle Art.1. - USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zwana dalej upaipp) - czyli są twórcze i posiadają charakter indywidualny. Tak więc mogą, ale nie muszą. A czy mają taki charakter - to musisz ocenić sama.

#2. zakładając, że twoje sprawdziany posiadają charakter utworów w świetle upaipp, to zgodnie z Art.12 . upaipp majątkowe prawa autorskie do twoich sprawdzianów przechodzą w teorii na szkołę, jako twojego pracodawcę - i to ona jest właściwa do decydowaniu o zakresie ich wykorzystywania. Oczywiście - to jest teoria - być może w swoim angażu masz to jakoś inaczej regulowane - to musiałabyś sprawdzić.

Jeśli zaś jest tak jak w ustawie, a dodatkowo są jakieś ministerialne wytyczne odnośnie postępowaniu w opisanym przypadku dysleksji, to być może postępowanie jest zgodne z prawem.

#3. Oczywiście, na zawsze zachowujesz swoje niezbywalne osobiste prawa autorskie do opracowanych przez siebie testów - Art.16. upaipp. (z dokładnością do ewentualnych zapisów w angażu).

Powrót