Sprawdziany po terminie

• Autor wątku Autor wątku Julmen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Julmen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Piszę do Państwa z tematem być może banalnym, lecz niemniej jest on dla mnie dość ważny. Uczę się w technikum. Jeden z przedmiotów prowadzi pani X.
Przez kilka dni nie było mnie w szkole i nie napisałem zaplanowanego sprawdzianu. (Nieobecność usprawiedliwiona). Po powrocie do szkoły chodziłem do niej kilka dni, lecz akurat w dzień, gdy była kolejna lekcja z panią X znowuż nie byłem w szkole (jakiś konkurs, czy promocja szkoły). Nieszczęsna sytuacja powtarzała się kilkakrotnie, i okazało się, że z przedmiotu prowadzonego przez panią X mam dwie oceny niedostateczne (były 2 sprawdziany podczas moich usprawiedliwionych nieobecności), co grozi mi takąż oceną na koniec roku szkolnego. Pani X nie zgadza się, bym napisał sprawdziany w następnym terminie, gdyż minęły już 2 tygodnie od ich napisania...
W takim wypadku zwracam się do Państwa z zapytaniem: czy pani X może zabronić mi napisać sprawdzianu, i ewentualnie na jakie paragrafy mógłbym się powołać?
Pozdrawiam

Jedyny egzemplarz statutu szkoły znajduje się w gabinecie dyrektora, i nie patrzy się przychylnie na osoby, które chcą go przeczytać... Oczywiście - da się, lecz kariera szkolna takiego ucznia znacznie w takiej sytuacji zwalnia, o ile w ogóle się nie kończy... Dlatego powołać się chciałem na jakiś akt prawny, który znajduje się wyżej w hierarchii, by nie musieć powoływać się na statut, do którego nie mam dostępu.

napisz co to za szkoła? nie ma tego statutu na stronie internetowej szkoły?

Powrót