sprawy majatkowe i opieka

• Autor wątku Autor wątku radrix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radrix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
witam szanownych forumowiczów ,jestem tu nowy wiec prosze o wyrozumiałosc ,poniewaz tu jestem to oczywiscie mam problem i prosze o pomoc,
Przed smiercia dziadek zapisał połowe domu mojemu tacie w testamencie,była w nim mowa o tym ze na mojego tate spada obowiazek zajecia sie pogrzebem i opieka dziadka i zony.tata po jakims czasie darował owy spadek mnie .Babcia darowała mi druga połowe wzamian za dozywotnia opieke i moznosc korzystania z tego domu.od dziecinstwa spedzałem u niej prawie cały swój wolny czas.gdy skonczyłem szkołe babcia była w dobrej kondycji ,wyjechałem do innego miasta gdzie mieszkałem 2 lata
potem poszedłem do wojska . obecnie mieszkam w innych stronach z dala od tego domu,stan babci pogorszył sie ,jest w stanie sie przemieszczac itd
w ostatnim okresie moja mama zajeła sie w miare mozliwosci(praca)mała pomoca babci,dodam ze babcia ma ciezki charakkter który potrafi złamiac
po jakims czasie mola mama nie wytrzymała psychicznie i oznajmiła ze nie bedzie do niej zagladac itd na dzien dzisiejszy babcia zazadała ode mnie zwrotu darowizny i zwrotu połowy pieniedzy wydanych na remonty domu przez te wszystkie lata dodam ze przez cały tem czas nie mieszkałem w tym domu nie posiadałem kluczy
przez około 6 miesiecy członek rodziny zajał sie opieka tzn zakupy itd
członek ten zarzadałode mnie zapłacenia pieniedzy za to ze zaopiekował sie babcia za ten okres (jakj rowniez oznajmił mi ze załawi mnie finansowo tak ze do konca zycia bede spłacal długi)przy okazji bardzo mi nawyblizał i posadził o kradziez :mad:
pytania ;
1 czy jesli oddam darowizne to czy testament dziadka nakłada wciaz obowiazek na mnie opieki nad babcia ?????
2 czy członek rodziny moze zodac ode mnie pieniedzy za opieke????(gdy rozmawiał ze mna powiedział ze wnosi sprawe na mój koszt ?
3 czy babcia moze zarzadac zwrotu za remonty i co tylko zechce ?????
4 czy mozliwe ze babcia i połaczeniu z zyczliwa rodzina jest wstanie zamienic moje zycie w piekło
na chwile obecna nie mam pytan prosze o kazda odpowiedz i wyrozumiałosc gdyz pisze w emocjach
z góry dziekuje
strapiony

Ostatnia edycja:
czy nikt nie moze mi pomóc?prosze o opinie lub własne doswiadczenia

Powrót