Sprawy spadkowe

• Autor wątku Autor wątku BeciaPL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BeciaPL

Użytkownik
Odpowiedzi
62
Witam.
Zmarł mój mąż. Nie mieliśmy dzieci.
Wykupione przez nas w 2004r mieszkanie dziedziczę wraz z 3 siostrami męża.
Złożyłam już wniosek do sądu o stwierdzenie nabycia spadku ale nie dodałam wniosku o tym, że siostry mężą chcą się zrzec swoich części na moją rzecz.
Sprawa będzie 21 maja. Czy mogę jeszcze uzupełnić dokumenty i do tej sprawy dodać wniosek o dział spadku ?
Czy muszę osobno zakładać sprawę o dział spadku?
Pozdrawiam.

Droga Beciu

Jako żona dziedziczysz sama - nie ma potrzeby włączania w to sióstr męża. Ty i tylko ty w tym przypadku nalezysz do grona spadkobierców
art. 931 kodeks cywilny: w pierwszej kolejnosci powołane z ustawy są do spadku dzieci oraz małzonek spadkodawcy

czyli ty bo dzieci nie ma

o dział spadku zakłada sie nowa sprawą mając już postanowienie o stwerdzenieu nabycia spadku

poprawiam :

mając postanowienie sądu o stwierdzeniu nabycia spadku

ale skoro pytasz w kontekscie sióstr męża to czy on nie zostawił testamentu na was czworo ( ty+one)?

jesli nie - to patrz wyzej i nic się nie martw

Drobne sprostowanie: ustawowo jeśli nie ma zstępnych (dzieci), to współmałżonek dziedziczy razem z rodzeństwem i rodzicami zmarłego.

demagogio oczywiście masz rację
art932

najmocniej przepraszam

Reasumując, jeśli nie ma testamentu na podstawie ustawy dziedziczy Pani i siostry odpowiednio w 1/2 i po 1/6 części. Dopiero po uzyskaniu postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku można złożyć wniosek o dział spadku. Jeśli jak Pani napisała siostry nie chcą mieć swego udziału w spadku, aby uniknąć późniejszego dzielenia powinny na wyznaczonym posiedzeniu złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku. Pamiętać trzeba jednak, że prawo dziedziczenia przechodzi wtedy na ich dzieci i jeśli są pełnoletnie również musiałyby złożyć takie oświadczenie.

Powrót