O
ozi16
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 12
Witam mam problem i nie wiem jak go rozwiązac. Moja mama miała dwóch mężów z pierwszego małżeństwa miała syna z drugiego córkę( czyli mnie). Umowe najmu pierwszego mieszkania przepisała bratu ( mieszkanie z przydziału ojca mojego brata). Mój tato otrzymał mieszkanie zakładowe tytułem umowy najmu. Po śmierci taty mama wykupiła to mieszkanie i przepisała testamentem na mnie . Jednak nie życzy sobie aby mój brat otrzymał zachowek po jej śmierci. Wiemy ,że nie wykona ostatniej woli naszej mamy. Chciałyśmy przepisac darowizne na mnie, ale powiedziano nam,że jeżeli posiadam mieszkanie z ZBK( jestem głównym najemcą) to musze wypowiedziec umowe najmu ponieważ mam mieszkanie własnosciowe i mam gdzie mieszkać. Pomyślałam aby przepisac umowe najmu na moje pełnoletnie dziecko( tego mieszkania z ZBK, musi byc 5 lat meldunku i kaucja 12 krotności czynszu) ogranicza nas, że w tym mieszkaniu jesteśmy zameldowani od 2006 roku . Dowiedziałam sie równiez,że pomimo darowizny jest cos takiego ja sheda spadkowa i od momentu darowizny mama musi żyć 10 lat( mama ma 72 lata). Proszę o podpowiedż ja znaleść wyjście z sytuacji aby brat nie maiał prawa do zachowku i do mieszkania. Brat nie pójdzie do notariusza i nie zrzeknie sie spadku. Dziękuje za pomoc