Sprostowanie, reklama, (prawo prasowe)

• Autor wątku Autor wątku TylerDurden
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
T

TylerDurden

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam,

Mam pytania z zakresu prawa prasowego:

1) Czy dwie osoby fizyczne mogą złożyć jednocześnie sprostowanie - w sensie wspólnym.

2) Czy reklama tytoniu może być opublikowana w gazecie? W ogóle jakich reklam nie można wydrukować w gazecie?

1. Nic tego nie zabrania.
2. Reklama tytoniu jest zabroniona: Art. 8. Ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych.

Dziękuję serdecznie za odpowiedź.

1) Jednak w pierwszej kwestii mam pewien zgrzyt, gdyż w komentarzu do Prawa prasowego (Kosmus, Kuczyński) widnieje coś takiego (stąd też moje pytanie):

Niedopuszczalność sformułowania wspólnego sprostowania. Status "zainteresowanego" (zarówno pierwotnego,
jak i następczego) jest zawsze osobistym przymiotem danego podmiotu, pociągającym za sobą powstanie
uprawnienia o ściśle osobistym charakterze. Powoduje to, że niedopuszczalne jest sformułowanie wspólnego
sprostowania, choćby przez podmioty w równym stopniu zainteresowane w stosunku do jednego materiału prasowego.
Dopuszczalne będzie natomiast współuczestnictwo formalne wielu zainteresowanych w jednym procesie
cywilnym na podstawie art. 72 § 1 KPC – chodzić będzie bowiem o roszczenia jednego rodzaju, oparte na jednakowej
podstawie faktycznej i prawnej, a ponadto z natury rzeczy właściwość sądu dla każdego z pozwów z osobna
i dla wszystkich razem będzie tożsama (sąd okręgowy właściwy dla miejsca zamieszkania redaktora naczelnego).

2) Dziękuję za odpowiedź. A jakie są inne rzeczy oprócz wyrobów tytoniowych, których nie można reklamować w prasie?

1. Wątpię aby Wydawnictwo brało pod uwagę takie szczegóły.
2. Wyszukiwarki już nie działają:?:

PS.
To jakieś zadanie domowe?

Dziękuję. Aczkolwiek nie wiem po co ta uszczypliwość. Pomimo tego, że komunikujemy się w internecie zachowajmy jakieś standardy kultury wypowiedzi.

1) Nie wspominałem o żadnym wydawnictwie. Także nie wiem do czego odnosi się Pańska odpowiedź.

2) Działają wyszukiwarki - ale chciałem porównać wiadomości z wyszukiwarek ze stanowiskiem doświadczonych profesjonalistów z forum.

PS.
To nie jest zadanie domowe.
Mam nadzieję, że nie uraziłem moją dociekliwością.

Z wyrazami szacunku,

1. Wydawnictwo prasowe przyjmujące owo sprostowanie.
2. Wyszukiwarka wskaże podstawę prawną zakazu, a ona jest najbardziej wiarygodna.

1) Prawo do żądania publikacji sprostowania służy wyłącznie wobec redaktora naczelnego danej jednostki prasy. Z tego względu nie wspominałem nic o wydawnictwie.

2) Argument typu: “a co, wyszukiwarki już nie działają?” podnoszony na specjalistycznych forach stał się już swoistym memem. Niechlubne tradycje ma w tym względzie sławetne forum poświęcone elektronice, którego nazwy nie wymienię, bo nie chcę go reklamować. Notabene moje pytanie dotyczy właśnie reklamy.

PS.
Sprawmy, aby pytania i odpowiedzi na tym forum były na tyle rzetelne, aby wyszukiwarka odsyłała użytkowników internetu tutaj.

TylerDurden napisał:
... Argument typu: “a co, wyszukiwarki już nie działają?” ...
Jedną z podstawowych zasad na FP jest wykazanie się przez Pytającego minimalnym wysiłkiem w poszukiwaniu odpowiedzi na swoje pytania szczególnie gdy są one łatwo dostępne.

Tutaj działają sami wolontariusze w ramach swojego prywatnego czasu, nikt nie ma żadnego obowiązku udzielania jakiejkolwiek odpowiedzi, a postawa roszczeniowa jest bardzo niemile widziana.

ps.
Pomijam już fakt, że zakaz reklamowania nijak się do Prawa autorskiego i Prawa prasowego.

1) Jak widać po treści pytań wysiłek został włożony nawet większy niż minimalny. Także uwaga co najmniej nie na miejscu. Powołuję się na Ustawę - prawo prasowe, a także na komentarze profesjonalistów z tego zakresu.
2) Sprawa ma się z goła inaczej z odpowiedziami - są lakoniczne, niedbałe. Zaznaczam przy tym, że wcale ich nie oczekiwałem. Liczyłem się z tym, że poczekam dłużej. Może z tydzień. Dlatego tym bardziej dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi. Jak widać: o żadnej postawie roszczeniowej nie ma mowy.
Natomiast jak już ktoś zabiera głos - niech robi to rzetelnie.

PS.
Jak ma się nijak jak nawet art. 36 Ustawy - prawo prasowe dotyczy właśnie odpłatnych ogłoszeń i reklam?

PPS.
Nawet jakby się miał nijak - to proszę raczej o wskazanie odpowiedniego działu zamiast nic nie wnoszących uwag tego typu.

TylerDurden napisał:
... Jak ma się nijak jak nawet art. 36 Ustawy - prawo prasowe dotyczy właśnie odpłatnych ogłoszeń i reklam? ...
Czytaj go ze zrozumieniem, wskazuje, że reklama ma być zgodna z prawem, o zakazach nic nie wspomina. Tej regulacji szukaj w innych przepisach prawnych.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót