Sprostowanie wyroku

• Autor wątku Autor wątku mokul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mokul

Użytkownik
Odpowiedzi
299
Jak technicznie jest realizowane sprostowanie wyroku?
Został wydany wyrok, który zawierał błędy.
Złożyłem wniosek o sprostowanie.
Sąd wydał postanowienie o uwzględnieniu wniosku i w postanowieniu opisał jak to sprostowanie ma wyglądać.
Jednak na portalu informacyjnym wciąż wisi wyrok w pierwotnej wersji.
Także w przesłanym uzasadnieniu wyroku jest wersja niepoprawiona choć w uzasadnieniu już jest lepiej.
Czy ten wyrok jest więc sprostowany czy nie? Mam interweniować czy nie?
Jeśli o coś wnioskować to ponownie o sprostowanie wyroku czy o uwzględnienie postanowienia o sprostowaniu?

Jak się uprawomocni postanowienie o sprostowaniu, to zawnioskuj o wydanie odpisu wyroku - dostaniesz w wersji sprostowanej. Wyrok z niesprostowanej wersji cały czas będzie w aktach, bo musi być, aby było uzasadnione późniejsze sprostowanie. Sąd nie robi dla siebie wersji po sprostowaniu - wystarcza mu to postanowienie. Stronom wydaje się wyrok uwzględniający sprostowanie.

No ale właśnie na wniosek o odpis i uzasadnienie dostałem odpis wersji niesprostowanej bo też dopiero wtedy dostałem postanowienie o sprostowaniu. Czyli ono było jeszcze nieprawomocne chociaż upłynęło sporo czasu od wydania postanowienia.
Jeśli złożę wniosek o przesłanie po sprostowaniu to wtedy w aktach pojawi się też ten sprostowany czy tylko ja go dostanę?
Bo właściwie dla mnie to ta sprostowana wersja też jest bez znaczenia

Pojawi się pewnie jako dokument, który wyśle Ci sąd.

Powrót