Sprowadzenie motocykla z Holandii

• Autor wątku Autor wątku mati14
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mati14

Witam. Sprawa wygląda następująco
Znalazłem motocykl używany w holandii i znajomy który mieszka tam odkupił by go dla mnie.
I teraz sprawa się nieco komplikuje. Czy podać mu moje dane żeby spisał bezpośrednio umowę z właścicielem czy też musi on spisać umowę najpierw na siebie a potem drugą umowę jak przywiezie do polski między mną a nim?. I jaki czas mam na opłacenie motocykla w urzędzie celnym/skarbowym i rejestrację w wydziale komunikacji od dnia przywiezienia do polski ?
Serdecznie pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

Ostatnia edycja:
mati14 napisał:
Czy podać mu moje dane żeby spisał bezpośrednio umowę z właścicielem.

Najlepiej, jeśli kupi jako pana pełnomocnik

voyteg napisał:
Najlepiej, jeśli kupi jako pana pełnomocnik
Dziękuję za podpowiedź ;-)

A pro po pełnomocnika. Wystarczy że napiszę mu list czy to musi być pełnomocnictwo notarialne ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie jest wymagane pełnomocnictwo w formie aktu notarialnego dla tego typu czynności

Jeszcze 3 pytania. Napisać oświadczenie trzeba po polsku i po holendersku żeby nie przyczepili się w holandii kiedy będzie wyrejestrowywał pojazd ? Czy to jest nie konieczne.
A i pojazd jest z 1990r ale przebieg ma tylko 3tyś km, czy w takim wypadku trzeba dalej traktować to jako pojazd nowy i zapłacić vat czy też jako pojazd używany ?
I czy on na umowie podpisuje się normalnie czy też moim nazwiskiem i imieniem ?
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź :-)

Jeśli ma pełnomocnictwo to podpisuje się swoim nazwiskiem. Pojazd z przebiegiem/ i z roku 1990/ nie jest pojazdem nowym.

;3647528 napisał:
I jaki czas mam na opłacenie motocykla w urzędzie celnym/skarbowym
Od motocykli nie obowiązuje Akcyza, a Skarbowego już nie ma.
Oryginały dokumentów + tłumaczenia + pierwszy przegląd techniczny i idziesz do WK rejestrować.

Powrót