Sprowadzenie obcokrajowca- procedury

• Autor wątku Autor wątku hessa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hessa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,
na wstępie dodam, że jestem młodą nowicjuszką tutaj.
Mam dość nietypowe pytania. Wiążą się one z tym, że kompletnie nie mam pojęcia, co uznać za priorytet w aktualnej sprawie. Podkreślam też, że nie znam dobrze procedur prawnych.... Mianowicie:
Chciałabym się dowiedzieć od czego powinnam zacząć by sprowadzić znajomą z Włoch, do Polski. Nigdy nie miałam do czynienia ze sprawami tego typu- tym bardziej dotyczących obcokrajowców- a zostałam poproszona o pomoc, której nie ukrywam- nie chcę odmówić.

Pierwszorzędne chyba jest stałe zameldowanie w urzędzie stanu cywilnego- tu pada pytanie czy potrzebne są jakiekolwiek dokumenty potwierdzające nabycie lokalu? Czy dokumenty wynajmu wchodzą w grę- tutaj mam pewne wątpliwości, ale wolę o to również zapytać. Czy wymagane jest również potwierdzenie, że obcokrajowiec przebywający w Polsce, posiada odpowiednią ilość środków pieniężnych na utrzymanie?

Kolejnym krokiem jest chyba wyrobienie numeru PESEL + wymiana dokumentów (czy w przypadku kiedy nie posiada ona polskiego obywatelstwa możliwa jest wymiana prawa jazdy czy dowodu osobistego?).

Chciałabym się dowiedzieć również:
- jak długo można poruszać się autem na zagranicznych tablicach rejestracyjnych? I czy w chwili poruszania się tym pojazdem, potrzebne jest dokładne tłumaczenie dokumentów auta z poświadczeniem, czy po prostu lepiej przerejestrować je?
- czy nie ominęłam żadnych dokumentów, które muszą zostać dostarczone w formie przetłumaczonej do urzędu stanu cywilnego oraz do innych organizacji, które zapewnią legalny pobyt i podjęcie pracy w Polsce ? Tutaj wchodzi: akt urodzenia, dokument wymeldowania w poprzedniego miejsca zamieszkania.

- co z ubezpieczeniem?

Czy jest ktokolwiek w stanie odpowiedzieć mi na te pytania oraz doradzić w pewnych kwestiach?

Pozdrawiam,
Paulina

Powrót