sprowadzenie polskiego auta do Niemiec

• Autor wątku Autor wątku krystyna.wiethoff
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krystyna.wiethoff

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Prosze o pomoc i podpowiedz jak zalatwic sprawe najtaniej i najszybciej.Otoz w 2006 roku kupilam w Niemczech nowy samochod w salonie,jestem Polka nie mam obywatelstwa,ale mam pozwolenia na staly pobyt.Po smierci meza nie bylam w stanie utrzymac tego samochodu,wiec podarowalam go corce w Polsce,ale oczywiscie jezdze tym samochodem tutaj w Niemczech(wiem nie powinnam)ale ryzyk fizyk.Teraz chce kupic inny samochod w salonie i w rozliczeniu pozostawic ten 2-3 letni. Jednak salon samochodowy nie chce przyjac go w rozliczeniu bo jest na polskich blachach,pomimo,ze byl kupiony tu w Niemczech!Co musze zrobic? jak byloby najlepiej,czy kupic od corki ten samochod i zarejestrowac go tutaj w Niemczech jako sprowadzony z Polski,czy mam kupic go w Polsce na swoje nazwisko i potem go sprowadzic do Niemiec,a moze spisac darowizne?jak to wyglada tutaj w Niemczech?? dziekuje za odpowiedzi i

można sprzedać, można darować, obojętne raczej.
W niemczech trzeba dać kupę papierów - dokładna lista dokumentów jest na stronie właściwego dla miejsca zamieszkania Kfz-Meldestelle

Bardzo dziekuje za odpowiedz,ale czy musze najpierw wymeldowac auto w Polsce?

A jeszcze mam prosbe,widze,ze sie orientujesz w sprawie,moglbys mi podac taka strone ja mieszkam na Westwali kreis Recklinhausen-nie rozumiem jeszcze dosc dobrze tego jezyka dziekuje

dziekuje,nie gryzie,ale nie mam nerwow siedziec tyle przy kompie jak sie nie kapuje jezyka Pozdrawiam

Witaj ja musialam przerejestrowac samochod ktory byl zarejestrowany w polsce na tescia a rejestrowalam go tutaj w niemczech i nie jest to skomplikowane musialam miec aktualny przeglad tzn.TÜV Dekra jesli masz jeszcze stary Brif niemiecki z tego auta nieszkodzi jesli jest przeciety na rogu to go wez bo to ulatwia urzednikom spisywanie danych z auta i poprostu rejestrujesz.Jesli twoje auto nie bylo wyrejestrowane dluzej niz 18miesiecy z niemiec a ma jeszcze aktualny TÜV to nie musisz robic nowego tak bylo w moim przypadku i poprostu idziesz rejestrowac.To jest o wiele mniej skomplikowane niz jak sie robi w druga strone.

Witam,Posiadam auto kupione w Polsce i tutaj jest użytkowane,auto posiada
inst.gazową.
Moja żona pracuje w Niemczech i ma tam wynajęte mieszkanko.
Chciał bym jej to auto dać albo sprzedać,nie orientuję się co jest lepiej zrobić,i
Czy ta inst.gazowa musi mieć jakieś dodatkowe dokumenty.
Tak w ogóle to nie wiem jak się za to zabrać.
Proszę pomóżcie:)

Powrót